Pentagon: “Oroszország győzelme rosszabb, mint a civilek kazettás bombák általi halála” (videók)

Ahogyan arról korábban beszámoltunk megvalósulni látszik az “amerikai álom” mely szerint az Egyesült Államok kazettás bombákat ad Ukrajnának  a háború rendezésére. Van azonban egy elég nagy probléma ezzel: “az amerikai kazettás bombák Ukrajnának történő szállítása polgári áldozatokhoz vezethet” – ismerte el pénteken a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője. Ezek az aggodalmak azonban felülmúlják az orosz győzelemtől való félelmet a csatatéren. Az Unser Mitteleuropa cikke következik.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Colin Kahl amerikai politikai védelmi miniszter például egy másik, Ukrajnának szánt 800 millió dolláros fegyvercsomagot védett meg, amely kazettás bombákat is tartalmaz. Ezt több mint 100 országban betiltották: amikor felrobban, sok kis bombagránát nagy területen szóródik szét, melyekből nem mindegyik robban fel, így még évekkel később is komoly veszélyt jelentenek a polgári lakosságra.

Arra a kérdésre, hogy ez a lőszer nem okoz-e túlzott polgári károkat, Kahl cinikusan azt válaszolta:

“Ugyanúgy aggódom a humanitárius körülmények miatt, mint bárki más. De az ukrán polgári védelem szempontjából a legrosszabb az, hogy Oroszország megnyeri a háborút. És ezért fontos, hogy ez ne történjen meg.”

Kijev ezért elkötelezte magát amellett, hogy nem használ kazettás bombákat polgári városi területeken, és nyilvántartást kell vezetnie arról, hogy hol használták a fegyvereket, hogy megkönnyítse az aknamentesítést a jövőben.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2022. február végén közleményt adott ki Jen Psakitól, a Fehér Ház korábbi sajtótitkárától, amely szerint a kazettás bombák használata potenciálisan háborús bűncselekménynek minősülhet.

A hagyományos lövedékek hiánya

Ráadásul a szállítások csak átmeneti intézkedések lennének, amíg Kijev hagyományos lövedékeinek gyártását fel nem gyorsítják a nyugati támogatók.

Joe Biden amerikai elnök a CNN-nek azt mondta, hogy a vitatott döntés “nehéz” volt. Ennek egyik oka, hogy mind Kijevben, mind Washingtonban nincs hagyományos lőszer. Ezért van “szüksége” Ukrajnának kazettás bombákra, hogy megakadályozza Oroszországot a folyamatban lévő ellentámadás feltartóztatásában.

Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete a lépést “kétségbeesett gesztusnak” nevezte, mert a Nyugat nem hajlandó elismerni, hogy Ukrajna ellentámadása kudarcot vallott.

(Unser-mitteleuropa.com nyomán Szent Korona Rádió)

Kazettás bombák a következők Ukrajna kívánságlistáján

Amerika 15 atombombát szánt Magyarországnak, amit a Szovjeteknek is köszönhettünk volna