Tíz éve volt az odesszai vérengzés

Immár tíz esztendeje annak, hogy 2014 május 2-án Odesszában tragikus véget ért az oroszbarát helybéliek és az ukrán soviniszták közötti összetűzés.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az odesszai szakszervezetek házában akkor 42 ember lelte halálát, az utcai összetűzésekben további hat személy vesztette életét, továbbá 250 súlyos sérültje is volt a konfliktusnak. Ám az ukrán hatóságnak tíz év sem volt elegendő ahhoz, hogy kiderítse a valódi bűnösök kilétét.

Állítólag a kijevi Majdan eseményeit pártoló futballdrukkerek a helyi ukránpárti erőkkel összefogva felvonulást rendeztek Odessza belvárosában. A tüntetés hírére a helyszínre vonultak az úgynevezett antimajdan hívei. Utóbbiak úgy tudták, hogy a főleg ukrán sovinisztákból álló csoport a Kulikovó téren felállított sátortáborukat akarják szétverni. A két tábor tagjai egymásnak estek. Az utcai csatározásban meghalt két Majdán párti és négy ellenzéki személy.

A túlerőben lévő soviniszták ekkor valóban a Kulikovó térre özönlöttek és megtámadták az ott a Majdan ellen demonstrálók táborát. Az ellenzékiek a téren álló Szakszervezetek házába menekültek. A támadók ostromgyűrűbe fogták és előre elkészített Molotov koktélokkal felgyújtották az épületet, amelyben 34-en bennégtek vagy megfulladtak a füstben. Nyolcan a tűz elől menekülve levetették magukat az épület ablakaiból és halálra zúzták magukat.

A vérengzés kapcsán az ENSZ kiderítette, hogy az idejében és több ízben riasztott odesszai tűzoltók túlságosan későn vonultak ki a lángoló épülethez. Az odesszai vérengzés nemzetközi visszhangja ellenére semmilyen eredményhez nem vezetett az ukrán hatóság nyomozása. Elsőre 26 személyt vettek őrizetbe, de csak öten kerültek rács mögé, ráadásul mindannyian furamód a támadás elszenvedői közül valók voltak.

2017-re már csak 19 gyanúsítottja volt az esetnek, kivétel nélkül az ellenzék soraiból valók. Bizonyíték hiányában még abban az évben őket is szabadlábra helyezték. Kivéve Szergej Dolzsenkovot és Jevgenyij Mefedovot, akiket szeparatizmus vádjával tartottak fogva. A véres eseményekhez egyébként semmi közük nem volt. A valódi bűnösöket azonban máig nem találták meg. Nemzetközi szervezetek, de még az USA külügyminisztere is tétlenséggel, a nyomozás szándékos hanyagolásával vádolták az ukrán hatóságokat.

Viszont az odesszai vérengzés erősen megosztotta az ukrán társadalmat. Miközben a hivatalos vélemény szerint az ukrán egység, az ország számára fontos régió elszakítására törekvő szeparatista erőkkel számol le, az ellenzék szerint a puccsal hatalomra került új ukrán vezetés így számolt le a szerinte helytelenül gondolkodókkal. Ám tény, írja a portál, hogy ez a véres esemény katalizátorként gerjesztette a Donyeck és Luhanszk megyében kirobbant Ukrajnával szembeni ellenállást, az elszakadásra való óhajt. És lett végül a most zajló háború egyik előidézője.

Szubkulturális szemellenző: Fehér fiatalok véráldozata az USA érdekeiért

Iszlám Állam kontra Azov – Avagy ki a hős Ukrajnában?

(KárpátHír nyomán Szent Korona Rádió)