Kazettás bombák a következők Ukrajna kívánságlistáján

“Ezek a bombák olyanok mintha lángszóróval lőnénk egy hangyabolyra. A segítségükkel ötször-tízszer halálosabbá lehetne tenni Ukrajna tüzérségét. Ha azt akarjuk, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút, pontosan erre van szükségük” – fogalmazott korábban az az ukrán fegyveres erők főparancsnokának különleges tanácsadója. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Két amerikai republikánus képviselő szerint Ukrajna MK-20-as típusú kazettás bombákat kér az Egyesült Államoktól. Az ukránok a bombák robbanótölteteit drónokról szeretnék ledobni az orosz csapatokra.

Az ukránok a müncheni biztonsági konferencián kérték az amerikai jogalkotókat, hogy helyezzenek nyomást a Fehér Házra a kérdésben.

A kazettás bombák több kisebb bombát bocsátanak ki magukból, amelyek nagy területen tudnak pusztítani válogatás nélkül. A hátramaradó fel nem robbant töltetek évekig veszélyt jelentenek. A bombák használatát a világ 123 országa tiltja, köztük 28 NATO-tagállam. Az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna azonban nincs ezen országok között.

Az MK-20-as kazettás bombákat repülőgéppel szállítják, majd a levegőben aktiválják, ennek hatására 240 darab apró, nyílszerű lőszert vagy bombácskát bocsátanak ki magukból. Az ukrán hadvezetés abban bízik, hogy az apró töltetek hatékonyabban tudják áttörni az orosz páncélosokat, mint az eddig alkalmazott fegyverek.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta több komoly fegyvert is küldött vagy készül küldeni az Egyesült Államok Ukrajnának. Ilyenek a HIMARS-rakétavetők vagy az Abrams tankok. A kazettás bombák küldése azonban olyan lépés lenne, amelyet a várakozások szerint nem vállalhat be az amerikai kormány.

Íme Kína béketerve az orosz-ukrán konfliktus megoldására

Hogyan értékeli Alexander Dugin a háború első évét?

(444 nyomán Szent Korona Rádió)