Hezitál a cionista megszálló hadsereg, a Hamász elengedett két izraeli női túszt

Az izraeli hadsereg csak politikai döntésre vár. A Hamász közben elengedett két túszt, állítólag egyiptomi közvetítéssel. Korábban is engedtek el túszokat már.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A Hamász szabadon engedett két női túszt – közölte Abu Obaida, a csoport fegyveres szárnyának, az Al-Kasszam Brigádnak a szóvivője. „Úgy döntöttünk, hogy humanitárius és egészségügyi okokból szabadon engedjük őket” – mondta a szóvivő.

A Hamász szerint a két szabadon engedett nő izraeli állampolgár, Nurit Yitzhaknak és Yochved Lifshitznek hívják őket. A tartózkodási helyük egyelőre ismeretlen, bár egyes közösségi média-bejegyzések szerint elérték a Gáza övezet és Egyiptom közötti rafahi határátkelőt.

A Reuters beszámolója szerint a túszok szabadon engedésében Katar és Egyiptom közvetített.

Mire várnak a megszállók?!

Az izraeli hadsereg a politikai döntéshozók parancsára vár a szárazföldi hadművelet megkezdéséhez – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő hétfőn. Azt mondta, az izraeli hadsereg készen áll a harcra, a várakozás idején növeli harci készültségi szintjét, és elkészültek a haditervek a politikusok által meghatározott célok megvalósítására.

Hagari jelentése szerint mintegy ezer fogoly és halott palesztin terrorista került Izraelbe az október 7-i terrortámadás óta. Hozzátette, hogy a háború tizenhetedik napján az izraeli hadsereg az iszlamista szervezetek több száz katonai célpontját támadta, miközben a Gázai övezetből is újabb hullámokban rakétákat indítottak az izraeli települések felé.

Arról is beszámolt, hogy hétfőn három hezbollahos osztagot számoltak fel, és lelőttek több, a Gázai övezetből, illetve Libanon felől behatoló drónt. A háború kezdete óta a libanoni síita Hezbollah milíciájának összesen húsz, Izrael ellen harcoló csoportját számolta fel az izraeli hadsereg – mondta a szóvivő.

Vélhetően a háttérben tárgyalások folynak nemcsak a túszokról, hanem arról is, hogy melyik ország hogyan támogatná, vagy éppen ellenezne egy esetleges gázai offenzívát, illetve milyen geopolitikai következményekkel jár majd egy esetleges offenzíva. Vélhetően lesz egy rövid, korlátozott megszállás, amit majd mind a két fél jól tud maga számára lekommunikálni.

(MTI)

Dugin: Közel-Kelet – Eszkatológiai forgatókönyv