Most a Hamásztól rettegtek az izraeli holokauszt-emléknap megnyitóján Jeruzsálemben

A Hamász elleni háborúról is szóltak beszédükben az izraeli állam- és kormányfők a jom hasoá, az izraeli holokauszt emléknap vasárnapi nyitómegemlékezésén Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt emlékközpont központi emlékünnepén.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az idén is hat “túlélő” gyújtotta meg az emlékezés fáklyáit. Egyiküket, Arie Eitanit, akkori nevén Guttman Ármint Egerből deportálták Auschwitzba, ahonnan továbbvitték munkatáborokba, majd túlélt egy “halálmenetet” is. A háború után visszatért Egerbe, majd Palesztina felé indult. Először elfogták és Ciprusra vitték, ahonnan Izrael megalakulásakor kiszabadult és Izraelben egy kibuc egyik alapítója lett.

Netanjahu is beszédet mondott. Kijelentette, hogy a Hamász palesztin szervezet október 7-i terrortámadása nem volt holokauszt, de nem azért, “mert nem állt szándékukban elpusztítani minket, hanem mert nem volt meg hozzá a képességük”. A továbbiakban párhuzamot vont a korábbi “antiszemita vádak”, és a gázai övezeti háborúban Izrael elleni népirtás-vádak között, tehát minden ment tovább a szokásos mederben.

Szót emelt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság esetleges – háborús bűnök címén kiadott – elfogatóparancsa ellen; mint mondta, szerinte ez a lépés veszélyezteti Izrael önvédelemhez való alapvető jogát.

“Még ha Izrael kénytelen is egyedül maradni, egyedül fogunk állni, és továbbra is hatalmas csapást mérünk ellenségeinkre a győzelemig” – közölte a gázai övezeti háború folytatását ígérve.

Jichák Hercog államelnök nyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy Izrael több mint kétszáz napja háborúban áll, s a Hamász továbbra is izraeli túszokat tart fogva a Gázai övezetben.

“A holokauszt óta eltelt évtizedekben rendre biztosítottuk magunkat arról, hogy a zsidó nép soha többé nem áll védtelenül. És mindezek ellenére az októberi mészárlások során mindannyiunkat a holokauszt borzalmai ráztak meg, és visszhangoznak szívünkben” – mondta Herzog.

A holokauszt mellett tehát a Hamász támadása is a zsidó “el akartak minket pusztítani” mantrához társult, a világban pedig természetesen mindenki “gonosz antiszemita”, aki nem őket képviseli, a zsidók maguk pedig az örök igazság egyetlen hordozói. Legalábbis ők ezt akarják elhitetni magukról.

Razziát tartott az izraeli rendőrség az Al-Dzsazíra leállítását követően

Ultimátumot adott Izrael: Megkezdődhet Gázában az eddigi legnagyobb mészárlás

(Kuruc.Info nyomán Szent Korona Rádió)