Amerikai-orosz helycsere Nigerben

Sajátos helyzet állt elő Nigerben, a távozó amerikai katonáknak az érkező oroszokkal kell megosztaniuk a bázisokat. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az USA-barát Mohamed Bazoum elnök elleni katonai puccsot követően Nigerben megváltozott a széljárás. A franciáknak és az amerikaiaknak távozniuk kell, de az oroszok jönnek helyettük. Utóbbiak most olyan bázisokra költöznek, ahol az amerikai csapatok még mindig a kivonulási parancsra várnak.

Az új politikai vezetés gyorsan világossá tette prioritásait. Felszólította Párizst és Washingtont, hogy vonja ki csapatait az országból, miközben megerősítette a kapcsolatokat Moszkvával, és szövetséget hirdetett az “antiimperialista” nemzetekkel. […] Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nyilatkozatokban próbálta lekicsinyelni a bizarr helyzetet. “Az oroszok egy különálló táborban vannak, és nem tudnak a közelébe jutni az amerikai csapatoknak vagy a felszerelésünkhöz” – mondta Austin. “Mindig a csapataink biztonságára és védelmére összpontosítok… De jelenleg nem látok itt semmilyen jelentős problémát az erőink védelmét illetően”.

Az amerikaiak azonban nem különösebben örülnek a jelenlegi nyugat-afrikai helyzetnek, főleg, hogy egyre több ország – köztük Mali és Burkina Faso – hátat fordít Washingtonnak és Párizsnak, és egyre inkább testvéri viszonyt köt Moszkvával és Pekinggel. Nem szabad elfelejteni, hogy a nigeri 201-es légibázist nemrégiben amerikai drón-műveletekre építették 110 millió dolláros költséggel, és most orosz kézbe kerülhet.

Nigerből és Csádból is kivonulnak a jenkik

Franciaország „elvesztette” Nigert – a csapataik kivonásáról tárgyalnak

(Report 24 nyomán Szent Korona Rádió)