Razziát tartott az izraeli rendőrség az Al-Dzsazíra leállítását követően

Az izraeli rendőrség vasárnap rajtaütött egy jeruzsálemi szállodai szobán, amit az Al-Dzsazíra átmeneti irodaként használt. Mindez azután történt, hogy a kormány döntése értelmében leállították a katari tulajdonú tévécsatorna helyi tevékenységét.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kabinetje vasárnap egy kormányrendelettel betiltotta az Al-Dzsazíra hírcsatorna működését Izraelben amíg a gázai háború tart, arra hivatkozva, hogy a katari televíziós hálózat veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Az Al-Dzsazíra a lépést „bűncselekménynek” nevezte, és visszautasította azt a vádat, hogy a hálózat veszélyezteti az izraeli biztonságot, mint „veszélyes és nevetséges hazugságot”, ami veszélybe sodorja az újságíróit. Emellett közölte, hogy fenntartja magának a jogot, hogy „minden jogi lépést megtegyen”.

Netanjahu közben a közösségi médiában úgy osztotta meg a kabinet egyhangú szavazását, hogy az „Al-Dzsazíra uszító csatornát bezárják Izraelben”. A közlemény szerint az intézkedés magában foglalja az Al-Dzsazíra izraeli irodáinak bezárását, a műsorszóró berendezések elkobzását, a csatorna elvágását a kábel- és műholdas társaságoktól és a honlapok blokkolását. Az Al-Dzsazíra gázai tevékenységéről azonban nem tett említést.

Az Al-Dzsazíra korábban „eszkalációnak” nevezte a működése korlátozása érdekében hozott izraeli rendelkezéseket. Április elején pedig egy nyilatkozatban azt mondta, hogy ez egy „szisztematikus izraeli támadás része”. A csatorna szerint az izraeli hatóságok szándékosan célba vették és megölték több újságíróját, köztük Samer Abu Daqqát és Hamza AlDahdooh-t, akiket a konfliktus során a Gázai övezetben öltek meg. Izrael azonban azt állítja, hogy nem céloz újságírókat.

Katar még 1996-ban hozta létre az Al-Dzsazírát, és a hálózatra úgy tekint, mint a globális ismertségének erősítésére szolgáló eszközre. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala szintén bírálta a bezárást. „Sajnáljuk a kabinet döntését az Al-Dzsazíra izraeli működésének megszüntetéséről” – írta az X-en. „A szabad és független média ugyanis elengedhetetlen az átláthatóság és az elszámoltathatóság biztosításához. Felszólítjuk a kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a tilalmat.”

Véleménydiktatúra: Betiltják Izraelben az al-Dzsazírát

(444 nyomán Szent Korona Rádió)