Elárasztják a románok a határ mentét

Egyre több román vásárol házat Magyarország határmenti településein, ami több mint aggodalmas jelenség. Ha kicsit visszatekintünk az időben Erdélyre sem várt kedvező sors, amikor a románok elkezdtek nyugatra tolódni és belakták a területet.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egyre vásárolják fel az olcsó magyar ingatlanokat a határ mentén a románok, ami a nép sovinizmusát, és a honfitársainkkal mutatott bánásmódot tekintve, nem kicsit baljós jelenség. A nemzetiségüket, vagyis hogy az új tulajok románok nem pedig erdélyi magyarok, egyértelműen mutatja, hogy néhány településen már működtetnek a számukra óvodát, iskolát és közösségi házat is.

Romániában sokkal magasabb ingatlanárakkal találkozhatnak a vásárlók, ezért kezdtek el a határ ezen oldalán népesedni,

körülbelül 300 házat adtak el románoknak 2022-ben,

ezt pedig a magyarok urbanizációja következtében üressé váló ingatlanok csak tovább erősítik.

Battonyát különösen kedvelik a bevándorlók, akik dolgozni viszont visszajárnak, az adót továbbra is ott hagyva. Ott nagyjából 10 ezer eurótól lehet házat vásárolni, de a határ túloldalán sokkal magasabban van az árszint.

Egy ilyen házért 25 ezer eurót kérnének egy Arad megyei faluban, a városban pedig 100 ezret. Vannak persze ennél sokkal drágább ingatlanok is, a település központjában egy nagy történelmi múltra visszatekintő, 100 négyzetméteres ingatlanért és a hozzá tartozó telekért például 60 ezer eurót kérnek

– idézi Bogdan Holocant az RTL.

Az 5500 fős településen óvoda, iskola, és közösségi ház is működik a román nemzetiségieknek.

Battonyai Román Általános Iskola

Az importált magyar tej is olcsóbb Romániában, mint az ott megtermelt és ami aggasztó az itthon kaphatónál is kedvezőbb az ár, ez literenként 150 forintot jelent odakint.

Újabb győzelem Székelyföldön: az úzvölgyi katonatemető már nem a román vezetésű város tulajdona

Román külügyminisztérium: Köpünk a nemzetiségek jogaira!

(Haszon – Szent Korona Rádió)