Nigerből és Csádból is kivonulnak a jenkik

Az USA kivonja csapatait Nigerből és Csádból is, jönnek helyettük az oroszok mind a két országba. A helyzetet még érdekesebbé teszi, hogy a francia jelenléten túl, Magyarország is érdekeltté vált Csádban.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Pentagon a következő napokban körülbelül 75, katonai egységet von ki Csádból – írja a New York Times. Az erről szóló döntés napokkal azután született, hogy a Biden-kormányzat közölte, a következő hónapokban több mint 1000 amerikai katonai alkalmazottat vonnak ki Nigerből.

A lap azt írja, azért kényszerülnek erre, mert a két ország kormánya azt követeli, tárgyalják újra az amerikai katonák ott tartózkodásának és tevékenykedésének szabályait és feltételeit. Illetve azt is érdemes megjegyezni, hogy mindkét országban azután vonják vissza a csapatokat, hogy kiderült, Csád és Niger is azon van, hogy szorosabb partnerséget alakítson ki Oroszországgal.

A cikk szerint a Nigerből való kivonulásról szóló döntés végleges, de amerikai tisztviselők azt mondták, remélik, hogy a május 6-i csádi választások után folytathatják a tárgyalásokat a biztonsági együttműködésről.

Egyébként a május eleji választásokon, pontosabban a csádi parlament döntésén múlik az is, hogy mennek-e magyar katonák is az országba. Csádba magyar misszió indulhat a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár előkészítésével, ennek során 200 katona utazik majd az országba. Bár ez korábban bizonytalanná vált, úgy tűnik, hogy a honvédség mégis belemegy a csádi misszióba.

(444 nyomán Szent Korona Rádió)

A francia külpolitika sodródása, avagy mit jelent az afrikai kivonulás Ukrajna számára

Putyin jobbkeze szerint Zelenszkij retteghet, a Nyugat aláírta a halálos ítéletét

Nigeri válság: kiutasították az országból a francia nagykövetet

Így tartotta fent a hatalmát Franciaország a volt gyarmatain