Vendégmunkásnak álcázta a migránsokat egy romániai bűnszövetkezet

Vendégmunkásokként Romániába hozott ázsiai és afrikai bevándorlókat Nyugat-Európába csempésző nemzetközi bűnszövetkezet tagjaira csaptak le a hatóságok szerdán Romániában, Olaszországban és Ausztriában.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni román ügyészség (DIICOT) közleménye szerint szerdán 21 – bukaresti, illetve Brassó, Temes, Teleorman és Ilfov megyei – helyszínen tartottak házkutatást Romániában. Ezekkel egy időben a DIICOT által kiadott európai elfogatóparancs alapján hat olaszországi és két salzburgi helyszínen is házkutatást tartottak az ottani hatóságok, adta hírül az MTI.

A vádhatóság szerint az összehangolt nemzetközi akció egy román és külföldi állampolgárok által létrehozott, hierarchikus bűnözői struktúrába szerveződött bűnszövetkezet felszámolására irányult, amelynek legalább 20 tagja 2021-től kezdődően személyesen vagy az általuk működtetett cégeken keresztül migránsokat csempészett Románia, Olaszország és Ausztria területén.

A hálózat tagjai az általuk ellenőrzött kereskedelmi társaságokon keresztül ázsiai (főleg pakisztáni) és afrikai migránsokat szerveztek be munkaerő-toborzás ürügyén, majd megszerezték számukra a román munkavállalási engedélyt. Az erre vonatkozó kérelmeket az ország különböző megyei bevándorlási szolgálatainál nyújtották be. A Romániába hivatalos okmányokkal érkező migránsokat már a repülőtérről különböző Bukarest környéki átmeneti szállásokra vitték, később pedig Temesvár térségében szállásolták el őket.

Innen küldték át a migránsokat illegálisan – gyalogosan vagy különböző közlekedési eszközökbe bújtatva őket – Románia államhatárán, hogy nyugati országokba, főleg Olaszországba juttassák őket.

A gyanúsítottak egy-egy migránstól 5-10 ezer euró közötti összeget szedtek be, és akik nem tudtak fizetni, azokat Olaszországban arra kényszerítették, hogy egy évig ingyen dolgozzanak a bűnözői csoport egyik tagja számára.

Az ügyben lefolytatott vizsgálatok során több mint tíz „migránsszállítmány” útját dokumentálták a hatóságok. A szerdai házkutatások nyomán 71 ezer amerikai dollárt, csaknem 69 ezer eurót, 4800 angol fontot, 27 ezer lejt és 3000 svéd koronát, valamint számos, bizonyítékként szolgáló dokumentumot foglaltak le a rendőrök.

A DIICOT Brassó megyei kirendeltsége által irányított rajtaütésben több megye rendőrségének bevetési egységei, a bevándorlási hivatal felügyelői, jelentős csendőri erők, valamint a varsándi határrendészek is részt vettek. A nemzetközi rendőri akciót az Europol hangolta össze.

Az EU bűnüldözési ügynöksége által szerdán kiadott közlemény szerint a most lebuktatott bűnözői hálózat főleg román és pakisztáni állampolgárokból állt, akik kereskedelmi társaságokat alapítottak Romániában. A gyanúsítottak bangladesi, egyiptomi és pakisztáni állampolgárokat hoztak be Romániába az illetékes hatóságok félrevezetésével, csalással megszerzett munkavállalási vízumok segítségével.

Az Europol szerint a bűnbanda 509 munkavállalási engedélyt kért Romániától, és 102 migráns számára kapott engedélyt. A csalással megszerzett román vízumok és hamis dokumentumok alapján Romániába érkezett migráns közül 76-nak sikerült más uniós országokba jutnia.

A bűnszövetkezet által a zöldhatár felé küldött, vagy teherautókba bújtatott migránsok jelentős részét a román-magyar határon fogták el, de voltak esetek, amikor a hálózat által illegálisan behurcolt migránsokat más országokban találták meg. Egy ízben az olasz hatóságok 45 gyalogosan érkező illegális migránst észleltek az olasz-szlovén határ mentén.

A bűnözői hálózat személyenként 5000 és 6000 euró közötti összeget számolt fel a romániai érkezés megszervezéséért, és migránsonként 2000 és 5000 euró közötti költséget számolt fel egy másik uniós országba történő szöktetésükért. A bűnbanda vélhetően legalább egymillió eurós illegális haszonra tett szert – közölte az Europol.

Hatvanötezer vendégmunkást hozna idén hazánkba a kormány

(Maszol nyomán Szent Korona Rádió)