Újabb győzelem Székelyföldön: az úzvölgyi katonatemető már nem a román vezetésű város tulajdona

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a bíróság megerősítette, miszerint le kell bontani az úzvölgyi katonatemetőben a románok által felállított kereszteket – amik alatt nem is fekszenek katonák -, melyeknél rendszeresen tartanak soviniszta megemlékezéseket. Most újabb sikert könyvelhetünk el, ugyanis jogerősen törölték a román vezetésű Dormánfalva úzvölgyi temető feletti tulajdonjogát.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Bákó Megyei Törvényszék jogerősen törölte Dormánfalva városnak az úzvölgyi katonatemető feletti tulajdonjogát. A kedden hozott másodfokú ítélet kivonatát szerdán reggel tették közzé a romániai bíróságok portálján. Ez megerősíti az alapfokon eljáró Moinești-i Bíróság 2022. március 24-én hozott ítéletének azon részét, miszerint törölni kell a telekkönyvből Dormánfalva városnak az úzvölgyi temető fölötti tulajdonjogát.

2021. októberében a Bákó Megyei Táblabíróság

jogerősen érvénytelenítette azt az önkormányzati határozatot is, amely Dormánfalva közvagyonává nyilvánította a Hargita megyében található, Csíkszentmárton községhez tartozó úzvölgyi katonatemetőt.

A város ezt az önkormányzati határozatot követően telekkönyveztette saját nevére a temető 7979 négyzetméteres területét.

Nagy jelentősége van ezen ítéletnek, ugyanis ha Dormánfalva nem tesz eleget a felszólításnak, miszerint a románok által felállított kereszteket – amik okot adnak a temetőben való soviniszta megnyilvánulásaikra – el kell távolítani, újabb jogi harcba kellene kezdeni. A Csíkszentmártonhoz való tartozás megállapítása azonban könnyebb helyzetbe hozza a magyarok lakta települést, és elősegíti a temető rendjének helyreállítását.

Úzvölgye: Ismét a nem létező katonasíroknál emlékeztek meg a soviniszta románok

Román külügyminisztérium: Köpünk a nemzetiségek jogaira!

(Transtelex nyomán Szent Korona Rádió)