Hadköteles ukránok külföldön már nem kaphatnak útlevelet

Az ukrán kormány megtiltotta a személyi igazolvány és az útlevél kiállítását a külföldön tartózkodó 18-60 év közötti ukrán férfiak számára – írja a Kárpát Hír ukrán források nyomán. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A szerdán elfogadott és közzétett kormányrendelet értelmében: ezentúl kizárólag az Állami Migrációs Szolgálat ukrajnai hivataliban igényelhetnek személyit és úti okmányt a 18 és 60 év közötti férfiak. A hadköteles korú férfiak számára ez a fajta ügyintézés megszűnik a külképviseleteken és az okmányokat kiállító külföldi szervizközpontokban.

A jelentés szerint, a korlátozás azokra a férfiakra nem vonatkozik, akiknek hadiállapot idején jogukban áll elhagyni Ukrajnát.
Lengyelországban mindeközben fellázadtak a hadköteles korú ukránok, mert az anyaország külképviselete nem szolgálhatja ki őket. A  Dokument ukrán állami vállalat lengyelországi hivatalában tekintélyes számú tömeg gyűlt össze, hogy a rendelkezés ellen tiltakozzon. A zömmel hadköteles korú férfiakból álló tömeg követelte, hogy szolgálják ki őket. Az épületben dulakodás kerekedett, amibe a férjeik támogatására érkező ukrán feleségek is bekapcsolódtak.
A felháborodás miatt nyugtatgató magyarázattal állt elő az ukrán külügy. Azzal próbálták nyugalomra és türelemre inteni az érintetteket, hogy csupán egy ideiglenes intézkedésről van szó.

(Kárpát Hír nyomán Szent Korona Rádió)