,,Minden államnak védenie kell saját sajtóviszonyait a külföldi befolyástól”

Juhász Imre alkotmánybíró a magyar sajtóviszonyok és alkotmányjogi kihívások aktuális helyzetéről beszélt, kiemelve a digitális kor új kihívásait és a történeti alkotmány jelentőségét. Az interjúban felhívta a figyelmet a sajtószabadság és a hamis hírek terjedésének kérdéseire, valamint arra, hogy az Alkotmánybíróság képes és jogosult a történelmi alkotmányi vívmányokra támaszkodni.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Juhász Imre alkotmánybíróval készített interjút a Magyar Nemzet. Az alkotmánybíró éleslátóan elemezte a magyar sajtóviszonyokat és az alkotmányjogi kihívásokat. Kiemelte, hogy „a 12 pont megannyi államszervezeti követelést fogalmazott meg, ezeket mind megelőzte a szabad sajtó kívánalma”. Az interjú során Juhász szemléletesen tárgyalta a digitális kor kihívásait és a sajtószabályozás bonyolultságát.

Az alkotmánybíró szerint a magyar történeti alkotmány jelentőségét nem szabad alábecsülni. Mint mondta, „az Alkotmánybíróság visszanyúlhat akár az évszázadokkal ezelőtti eseményekhez, identitásformáló alkotmány- és jogtörténeti mozzanatokhoz”. Ez a perspektíva segít a mai alkotmányjogi kérdések megértésében és megoldásában.

A digitális világ kihívásairól beszélve, Juhász hangsúlyozta, hogy „a sebesség a legfontosabb, így az üzenetek hossza csupán pár szóra csökkent”. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályalkotás nem tudja, és nem is kell hogy lépést tartson ezzel a gyorsasággal, mivel „egy jogszabály megalkotásának megszabott eljárásrendje van”.

A hamis hírek és fényképhamisítások terjedésére utalva, Juhász kifejtette, hogy „ezek a jelenségek mind egy irányba mutatnak: gyengítik a minőségi újságírást”. A sajtószabadság és az állam szerepének szuverenitási aspektusait is érintve, kijelentette, hogy „minden valamire való államnak alkotmányos szinten kellene védenie a saját sajtóviszonyait, miként azt a magyar alaptörvény teszi”.

Végül az interjú a Donáti utcai székházban zajlott, ahol Juhász megosztotta, hogy az Alkotmánybíróság a budai Várba költözik. „Szimbolikusan is jelentős lenne, ha a jogállami berendezkedés legfontosabb intézményeinek egy meghatározó része az ország történelmi irányítási központjában működne” – mondta Juhász, kiemelve az új helyszín történelmi jelentőségét.

Így tol bele milliókat az USA a baloldali médiába

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)