Flludzsa: az ISIS katonái minden civilt agyonlőnek, aki megszökne vagy megadná magát

Iraki katona gránátvetővel Falludzsánál Forrás: MTI/EPA/Navrasz Amer

Az iraki erők megkezdték Falludzsa felszabadítását, az Iszlám Állam halálbrigádjai agyonlőnek mindenkit, aki megszökne a városból vagy megadná magát.

 

 

Az offenzíva megindítása előtt az iraki hadsereg felszólította a lakosokat a város elhagyására, azoknak pedig, akik nem tudnak elmenekülni, azt javasolták, hogy tűzzenek ki fehér zászlót ott, ahol tartózkodnak.

A helybéliek azonban ezt nem tehetik meg, az Iszlám Állam ugyanis halálbrigádokat szabadított a városra, amelynek tagjai agyonlőnek mindenkit, aki menekülne vagy megadná magát – számolt be a brit Independent Ahmed al-Dulaimi politikai aktivistára hivatkozva, aki telefonon beszélt falludzsai rokonaival és barátaival.

A jelek szerint azonban megkezdődött a helyiek lázadása is a dzsihádisták ellen, legalábbis erre utal, hogy agyonlőtték az Iszlám Állam három harcosát a városban.

Az iraki hadsereg hétvégén jelentette be az offenzívát Forrás: MTI/EPA/Navrasz Amer
(clicks: 14) Az iraki hadsereg hétvégén jelentette be az offenzívát
Forrás: MTI/EPA/Navrasz Amer

 

Házi készítésű rakétával lőnek

Dulaimi beszámolt arról, hogy az iraki hadsereg hétfőre virradóra heves tüzérségi támadást indított a Bagdadtól 65 kilométerre nyugatra fekvő város ellen. A bombázásban a hadsereget segítő síita milícia is részt vesz házi készítésű rakétáival, amelyet a januárban kivégzett szaúdi vallási vezetőről, Sejk Nimr al-Nimrről neveztek el.

 

Iraki katonák a város határában Forrás: MTI/EPA/Navrasz Amer
(clicks: 16) Iraki katonák a város határában
Forrás: MTI/EPA/Navrasz Amer

 

Falludzsa elvesztése komoly csapás lenne az Iszlám Állam számára, a szunniták lakta kereskedelmi központ ugyanis a Jordániába vezető főút mentén fekszik. Hétfőn a hadsereg már felszabadított több mezőgazdasági területet a szomszédos város körül.

(origo.hu-Idegen áradat-SZKR)