Lépfene támadást tervezett az ISIS kenyai szárnya

Felszámoltak egy Iszlám Államhoz tartozó kenyai terrorhálózatot, amelynek tagjai lépfene-baktériumokkal (antrax) akartak támadásokat végrehajtani – írja az MTI a kenyai biztonsági szolgálatok szerdai közleménye alapján. 

 

 

A csoport feltételezett vezetőjét, egy fiatal orvost múlt pénteken vették őrizetbe. Mohammed Abdi Ali és segítői elsősorban az afrikai ország egyetemein toboroztak követőket, és nagyobb merényletekre készültek. A rendőrség úgy tudja: a hálózatban voltak orvostudományi szakértők is, akiknek segítségével lépfene-baktériumokkal terveztek biológiai támadásokat.

Eddig Abdi Ali négy segítőtársa ismert, köztük az orvos szintén egészségügyben dolgozó feleségét, illetve egy másik nőt Ugandában kapták el, két férfi viszont az AFP szerint jelenleg is szökésben van.

Az as-Sabáb szunnita terrorszervezet gyakran követ el merényleteket a Kenyával szomáliai bázisait felhasználva, de biológiai fegyverekre eddig még nem tette rá a kezét. Sőt, eddig az as-Sabáb inkább az al-Káidával ápolt jó viszonyt, és 2015 őszén egyik frakciója fordult inkább az Iszlám Állam felé – velük lehetett kapcsolatban az orvosi csoport.

A lépfene mennyiségéről és tervezett felhasználási módjáról a kenyai hatóságok nem nyilatkoztak, de az  antrax nem tréfadolog: egyes formáiban magas halálozási aránnyal járó fertőző betegség, amelyet a Bacillus Anthracis nevű baktérium okoz. A hidegháború idején több országban is előállítottak antraxot biológiai fegyverként.

slide_30 (clicks: 2)

(index.hu-Idegen áradat-SZKR)