Kik azok a gázai keresztények akiknek létezését is tagadja Izrael, miközben megsemmisíti őket?

Gáza szinte teljes katolikus lakossága egy templomban van ostrom alatt, ahol Izrael a múlt hétvégén megölt egy anyát és lányát.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Múlt szombaton Nahidát és Samart, egy palesztin keresztény anyát és lányát egy izraeli orvlövész megölte, amikor megpróbáltak eljutni a Gázában lévő katolikus templom melléképületében lévő mosdóba, ahol menedéket találtak.

A jeruzsálemi latin pátriárka megerősítette a Szent Család katolikus templomban történt gyilkosságokat, és Ferenc pápa is elítélte Izrael terrorcselekményeit.

A támadások rávilágítottak az enklávé kicsi, de jelentős keresztény közössége elleni legújabb támadásra, ahol a civilek templomokban húzódtak meg, miközben otthonaikat az izraeli bombázások lerombolták.

Becslések szerint Gáza háború előtti keresztény lakosságának 2,5 százaléka halt meg a Gáza elleni 74 napos izraeli bombázások során.

Mi az a Szent Család Katolikus Templom?

A gázai Szent Család katolikus templom a Gázai övezet elleni október 7-i támadás kezdete óta mintegy 650 keresztény palesztin számára jelentett menedéket, főként ortodoxok számára, de 135 katolikus – a felekezet majdnem teljes gázai lakossága – és kisebb számú protestáns számára is.

Az izraeli tankok által ostromolt templom lakói szélsőséges körülmények között élnek, és naponta mindössze két órát kapnak arra, hogy bejussanak az egyetlen mosdóval rendelkező épületbe, mielőtt az izraeli mesterlövészek tüzet nyitnának a menedéket kereső civilekre.

A Szent Család katolikus templomban kialakult helyzetet a jeruzsálemi latin pátriárka médiaosztálya a The New Arabnak nyilatkozva ismertette:

“Ők a háború részesei, mindannyian a templom területén belül élnek, nem mehetnek ki onnan. Nincs élelem, áram vagy víz. Próbálunk segíteni, de ez nem könnyű. Néhányan odabent is megsérültek, nem engedik, hogy orvosok lássák őket.  A templomban lévő hét sérült közül kettőnek sürgős műtétre van szüksége, és az izraeli ostrom miatt nem szállították őket kórházba, a Vöröskereszt és a jordániai küldöttség közvetítési kísérletei ellenére sem”

– mondta a The New Arabnak Sami El Yousef, a latin pátriárka vezetője.

El Yousef elmondta, hogy nincs gáz vagy áram a telefonok feltöltéséhez, ezért a templomban gyakorlatilag nem működik a kommunikáció.

Azt viszont tudják, hogy a templomban siralmas a helyzet.

További 200 palesztin keresztény még mindig a Szent Porfirusz ortodox templomban talál menedéket, hasonlóan brutális körülmények között, mint a katolikus templomban, amely az izraeli csapások célpontja lett.

Izrael célba vette az templomot?

Szombat dél körül a Szent Család templomban menedéket kereső anyát és lányát lelőtték, amikor megpróbáltak eljutni a különálló melléképületben lévő mosdóba.

A nyilvánvaló bizonyítékok ellenére az izraeli hadsereg tagadta a gyilkosságokat:

“Az IDF és a közösség közötti párbeszéd során nem érkezett jelentés a templom elleni támadásról vagy civil áldozatokról”.

Izrael tagadását széles körben cáfolták, és úgy tűnt, hogy az izraeli hadsereg egy másik templomról beszélt, amely Gáza város egy másik pontján található.

A brit miniszterelnök Layla Moran, akinek családtagjai, köztük unokatestvérének két fiatal ikergyermeke az ostromlott templomban rekedt, felszólalt a helyzet ellen.

“A családom nem járulékos veszteség. Azonnali kétoldalú tűzszünetre van szükségünk”

– mondta Moran a BBC-nek.

Kik a gázai keresztények?

A gázai keresztény családok templomokban keresnek menedéket, mióta Izrael október 7-én megkezdte a halálos háborút.

A keresztény lakosság száma a 15 évvel ezelőtti 7000-ről drámaian lecsökkent a jelenlegi 1000 körülire, a tömeges elvándorlás oka a Gázai övezet 2007 óta tartó brutális izraeli blokádja.

“Bármely család vagy egyén, aki lehetőséget kap arra, hogy elhagyja Gázát, úgy fog cselekedni, ahogy mások tették a múltban. Néhányan Ciszjordániába költöztek vagy megházasodtak, és nincs engedélyük utazni. Azok, akiknek más állampolgárságuk vagy akár vízumuk volt, elköltöztek.”

– mondta a jeruzsálemi latin pátriárka.

Mi történt más templomokkal a háború alatt?

Október 20-án egy az Szent Porfirusz ortodox templom épületére mért csapás legalább 18 palesztin civilt ölt meg, akik a templomban húzták meg magukat, és több tucatnyian megsebesültek.

Az októberi bombázás előtt a templomokat biztonságos menedéknek tekintették a közösség számára.

Jelenleg mindhárom gázai keresztény templomot megtámadta Izrael.

A Szent Porfirusz ortodox templomot, ahol mintegy 200 keresztény tartózkodik, október 20-án részben megrongálták az izraeli légicsapások.

A Zeitoun utcai Szent Család katolikus plébánia a pátriárka becslése szerint mintegy 650 kitelepített embernek ad otthont.

Az Al-Ahli Al-Arabi Arab Evangélikus Kórház területén található egy anglikán kápolna is, amelyet a 2023-as háborúban lebombáztak, amelynek következtében közel 500 ember vesztette életét. A kórház és épületei a jelentések szerint jelenleg a civilek számára megközelíthetetlenek.

A gázai keresztény közösség túlnyomórészt Gáza városában él, különösen a három elsődleges templom szomszédságában lévő területeken.

Egy betlehemi templomban a Gáza elleni izraeli támadás miatt törmelékből építettek karácsonyi dekorációt

Palesztin keresztények nyílt levele a filoszemita, cionista népirtást támogató nyugati keresztényekhez

(The New Arab nyomán Szent Korona Rádió)