Nem tetszik a libsi grúzoknak az új “külföldiügynök-törvény”

Oroszország után most Grúzia is bevezette (bár kevésbé olyan szigorúan, mint az oroszok) a külföldiügynök-törvényt, ami persze a liberális (és valószínűleg külföldről pénzelt) közegnek olyannyira nem tetszett, hogy súlyos zavargások törtek ki a fővárosban.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Legkevesebb hatvanhárom tüntetőt vettek őrizetbe a georgiai hatóságok a “külföldiügynök-törvény” miatt Tbilisziben kitört tüntetéseken – jelentette be a kaukázusi ország belügyminisztériuma szerdán, hozzátéve, hogy a megmozduláson kitört zavargásokban hat rendőr megsebesült.

Sajtókonferenciáján Alekszandre Darakvelidze belügyminiszter-helyettes azt mondta, a tiltakozók kövekkel és palackokkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, a megmozdulást pedig az erőszakcselekmények elharapódzása miatt kellett feloszlatni.

A sebesültek között van Levan Khabesvili, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) vezetője is, akit jelenleg kórházban ápolnak. Az éjszaka folyamán a politikus az X-en fotót is közzétett magáról, melyen vérző fejjel, a szeme alatt pedig monoklival látható. A hatóságok szerint Khabesvili ellenállt a rendőri intézkedésnek és megpróbálta lebontani a rendőrségi kordont.

A georgiai törvényhozásban kedden tárgyalták második, és ezzel utolsó előtti olvasatban azt a vitatott jogszabályt, amelyet a Georgiai Álom – Demokratikus Georgia kormánypárt áprilisban terjesztett ismét a parlament elé. Az indítvány előírná, hogy a szervezeteket, amelyeknek anyagi eszközei több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként regisztráltassák. Bírálói ezt ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

Válaszul kedden ismét ezrek követelték a törvény visszavonását, a rendőrség pedig kedd este könnygázt és vízágyúkat vetett be a tüntetőkkel szemben.

Hazánkban sem ártana efféle törvényt hozni, hiszen nem kevés olyan szélsőliberális és igen káros ideákat terjesztő szervezet van Magyarországon (például a Háttér Társaság), ami valójában csak azért tudja ilyen erőkkel terjeszteni a nyugati szennyt, mert külföldről hatalmas pénzekkel tolják a szekerüket.

Mi Magunk – Emberjogi köntösbe bújt nemzetbiztonsági kockázat a Háttér Társaság

Ügyvédeket érzékenyít a Háttér Társaság

(Portfolio.hu nyomán Szent Korona Rádió)