Egy betlehemi templomban a Gáza elleni izraeli támadás miatt törmelékből építettek karácsonyi dekorációt

A templomban karácsonyi díszek helyett roncsdíszeket elhelyezni üzenet önmaguknak és a világnak is, mondja a templom lelkésze.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is. 

A megszállt Ciszjordánia történelmi városában, Betlehemben egy templom karácsonyfa helyett törmelékből készített díszítést az idei karácsonyra, válaszul Izrael Gáza elleni támadásaira.

“Miközben népünk ellen népirtást követnek el Gázában, idén semmilyen módon nem ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését. Nincs kedvünk ünnepelni.”

– mondta az Anadolunak Munzir Ishak, egy betlehemi lutheránus templom lelkésze.

Míg a keresztény világban az utcákat fényesen feldíszítik és a városokat kivilágítják karácsonykor, a megszállt Palesztinában az egyházak tartózkodnak az extravagáns ünnepi tevékenységektől, a karácsonyi ünnepségeket imákra és isteni szertartásokra korlátozzák.

Így a templom idén a karácsonyfa díszítése helyett a gázai pusztítást szimbolizáló törmelékből készült díszítés mellett döntött.
A díszítés egy olajfacsemete köré betondarabokból épített halomból áll, amelynek közepén egy játékbabát helyeztek el, hogy a törmelék alatt rekedt csecsemőt idézze.

E roncs körül törött faágak, különböző ikonok és gyertyák vannak elhelyezve.

Ishak szerint a templomban a karácsonyi díszek helyett a roncsdíszítés szerepeltetése üzenet önmaguknak és a világnak.

“A mi üzenetünk önmagunknak a következő: Isten velünk van ebben a fájdalomban. Krisztus szolidaritásból született a fájdalomban és szenvedésben szenvedőkkel. Isten az elnyomottakkal van” – mondta.

Palesztin keresztények nyílt levele a filoszemita, cionista népirtást támogató nyugati keresztényekhez

(Anadolu Agency nyomán Szent Korona Rádió)