Az USA-ban is nő az infláció

Februárban 3,2 százalékkal nőtt az infláció az Egyesült Államokban, ami jóval meghaladta a várakozásokat. Az emelkedés miatt kérdésessé vált az amerikai jegybank (Fed) kamatvágási terve is, és miután a Fed döntései a világgazdaságot is mozgatják, külföldön is lehet hatása a váratlan fejleménynek.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az amerikai jegybank által kitűzött inflációs cél jelenleg 2 százalékon áll, többek közt ehhez képest tekinthető meglepően magasnak a 3,2-es februári szám, amelyet a tengerentúli sajtó egy része is „váratlannak” nevezett (az adat politikai szempontból is érzékeny lehet, mivel pár napja  a vén hülye Joe Biden  is elbüszkélkedett beszédében azzal, hogy az utóbbi egy évben sikerült letörniük az inflációt – hát nem sikerült).

Mint a CNBC felidézte, a pandémia idején – 2020 júniusa és 2022 júniusa közt – az addig kevesebb mint 1 százalékos amerikai infláció 9 százalékra gyorsult fel. Ezután jött egy visszaesés, 2023 júniusában már 3,1 százalék volt az infláció, itt azonban megrekedtek.

Az utóbbi hónapokban ugyanis rendre 3 és 4 százalék közti volt az 12 hónapos infláció mértéke. A februári 3,2 százalék abból a szempontból haladta meg a várakozásokat, hogy előzőleg 3,1 százalékot jósoltak erre a hónapra (januárban is ugyanekkora volt az infláció). Ezen belül a hónapról hónapra mért maginfláció is 0,4 százalék lett, az előzőleg jósolt 0,3 százalékkal szemben.

A különbség kicsinek tűnhet, de az amerikai gazdaság szintjén ezeknek is van jelentősége, Jason Furman, a Harvard egyetem gazdaságprofesszora és Barack Obama volt elnöki egykori tanácsadója is megjegyezte, hogy az infláció „szokatlan magas maradt a februári adatok tükrében, és a maginfláció emelkedése még gyorsult is az utóbbi hónapokban, ha a három hónapos átlagot nézik.

A februári adatok közzétételével párhuzamosan egyre több elemző véli úgy, hogy a 2 százalékos inflációs célkitűzés több okból -egyebek mellett a vörös-tengeri kereskedelmi, szállítmányozási “problémák” miatt – elérhetetlen. Ők így nevezik a bűnös közel-keleti stratégiát.

Sőt, még az sincs kizárva, hogy némi emelkedés jöhet a következő hónapokban, bár ez a várakozások szerint legfeljebb csak kismértékű lehet.

Nem számítunk arra, hogy a következő hónapok inflációs adatai elsöprő ellentétben állnak majd az erős januári adatokkal

– írták például a Citibank elemzői a CNBC szerint.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Hála Istennek: Amerika pénzbirodalma a végéhez közeledhet

Öt országgal bővült a BRICS, miután az argentin zsidó az USA-t választotta