Öt országgal bővült a BRICS, miután az argentin zsidó az USA-t választotta

2024. január 1-jén több ország csatlakozott a BRICS-csoporthoz: Szaúd-Arábia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Etiópia. A multipoláris világrend megszilárdításához elengedhetetlenek ezek az alternatív csoportosulások. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Eredetileg hat állam csatlakozott volna 2024. január elsejével a BRICS-hez, viszont Argentínában az USA- és Izrael barát Javier Milei megválasztásával más szelek kezdtek el fújni, s ő be is jelentette, hogy a nyugati világrend által kínált lehetőségekkel kíván élni, nem csatlakoznak az alternatívát jelentő gazdasági tömörüléshez.

A bővítés után, Argentína kihagyásával a gazdasági tömörülés így néz ki:

Évtizedes ellentétek felszámolási kísérletének is betudhatóak a fejlemények, hiszen korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy Irán egy jó viszonyt ápoljon Szaúd-Arábiával vagy éppen Egyiptommal. A bővülés hatályba lépését követően azonban az egyiptomiak be is jelentették, hogy normalizálják a kapcsolataikat a perzsákkal, és újra felveszik a diplomáciai kapcsolatot is.

A BRICS tagállamainak száma a későbbiekben tovább bővülhet, hiszen egyre több ország fejezi ki abbéli szándékát, hogy csatlakozzon. Narancssárgával a jelöltek, citrommal azok, akik pedzegetik a lehetőséget:

 

“A BRICS az emberiség jövője”, ezt Maduro, Venezuela vezetője jelentette ki, és ki is fejezte szándékát, hogy országa még idén csatlakozzon. Hétfőn hangsúlyozta a BRICS fontosságát a többpólusú világ megteremtésében, és bejelentette, hogy októberben Oroszországban tartandó csúcstalálkozón akarják a csatlakozást véghez vinni.

Augusztusban írtuk:

Milliárdokat érő speciális alap

“A tíz tagúra való bővítés új lendületet ad a csoport együttműködésének, és történelmi jelentőségű. A BRICS-országok fontos globális befolyással és nagy felelősséggel rendelkeznek”

– mondta Xi Jinping kínai elnök Johannesburgban. Mindezek mellett Jinping egy tízmilliárd dollárnak megfelelő összegű, a globális fejlődést szolgáló speciális alap létrehozását is bejelentette.

Putyin fokozott elkötelezettséget jelent be Afrikában

Vlagyimir Putyin orosz elnök videóüzenetben is bejelentette az Afrikában való fokozottabb orosz szerepvállalást, 30 energetikai projektet említve.

“Az orosz olaj- és gázexport segítene az energiaárak stabilan tartásában Afrikában. A BRICS-országok az élelmezésbiztonság terén is segíthetnének az afrikai államoknak abban, hogy függetlenebbé váljanak”

– mondta Aszali Assoumani, a Comore-szigetek elnöke, aki jelenleg az Afrikai Unió (AU) elnöki tisztét tölti be.

További tagjelöltek

Több, mint 40 ország jelezte érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt, és 22 ország hivatalosan is kérte a tagságot.

“A további országok tagság iránti érdeklődése azt mutatja, hogy mennyire fontos az új világgazdasági rendre való törekvésük”

– mondta Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök. A BRICS-blokk már a világ népességének mintegy 40 százalékát és a globális bruttó hazai össztermék negyedét képviseli.

Búcsú a dollártól: Lavrov az alternatív fizetési rendszeréért

A BRICS-országok Dél-Afrikában határozatot fogadtak el arról is, hogy megfontolják egy új fizetőeszköz létrehozását. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki Putyint képviselte Johannesburgban, még arról is beszélt, hogy alternatív fizetési rendszert akarnak bevezetni. Lula azt szorgalmazta, hogy a BRICS-országok közötti üzleteket többé ne dollárban bonyolítsák le.

A Nyugat gazdasági nyomással próbálja eltéríteni Erdogan szavazóit?

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)