Közel volt a megállapodás az izraeli foglyok ügyében, azonban az offenzíva mindent eltörölt

Források szerint a foglyok szabadon bocsátásáról szóló, katari közvetítéssel folytatott tárgyalások meghiúsultak, amikor Izrael szárazföldi inváziót indított a Gázai övezet ellen.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A Hamász és Izrael nagyon közel volt egy túszalkuhoz, amely az október 7-i támadás után amely a Gázában fogva tartottak szabadon bocsátását eredményezte volna, de az alku meghiúsult, amikor Izrael szárazföldi hadműveletet indított.

A katari vezetésű tárgyalásról a források a Middle East Eye-nak elmondták, hogy a Hamász hajlandó volt véghezvinni az alkut.

A Hamász azt állította, hogy 50 túsz van a több ezer áldozat között akiket a cionista  bombák öltek meg. Leszögezték, hogy időre van szükségük ahhoz is, hogy összegyűjtsék az összes túszt, akik Gázában szétszóródva vannak.

A Hamász jelenlegi ajánlata: “mindent mindenkiért”

– mind a 229 megerősített túsz elengednék az izraeli börtönökben lévő 5200 palesztinért cserébe.

Ha Izrael ezt nem fogadja el, akkor, a Hamász hajlandó tárgyalni a nők, gyermekek és külföldiek szabadon bocsátásáról egyelőre meg nem határozott számú palesztin fogolyért cserébe.

A tárgyalások bonyolultabbak, mint azok, amelyek Gilad Shalit, a Hamász által 2006-ban elfogott és 2011-ig Gázában túszként tartott izraeli katona szabadon bocsátásához vezettek, amikor is 1027 fogolyért cserébe kiszabadult.

Ezúttal az is tényező, hogy, hol engedik el a foglyokat és a túszokat. A Shalit-alku részeként Izrael által szabadon engedett foglyok közül sokakat azóta újra letartóztattak. Az egyetlen garancia arra, hogy ez nem történik meg újra, az, ha Izrael a foglyokat a Hamász őrizetében engedi Gázában.

A Hamász  csak a katonák elfogását tervezte

A Hamász nem tervezte, hogy annyi túszt ejtsen foglyul, ahányat végül is foglyul ejtett – közölte több forrás a MEE-jal. A túszok közül sokakat nem is akartak visszavinni Gázába. Eleinte az volt a terv, hogy csak 20-30 foglyot fognak ejteni.

Azt hogy végül a foglyok száma ennyire megszaporodott az eredményezte, hogy a harcosok nem várt sikert arattak.

Az előzetes tervek szerint közel minden harcos életét vesztette volna a támadás alatt, ezzel szemben minden izraeli ellenállás felmorzsolódott, emiatt tovább nyomultak előre, olyan helyszíneket tudtak megtámadni, amelyek nem szerepeltek a célpontok eredeti listáján, és végül sokkal több túszt ejtettek, mint amennyit terveztek.

A kezdeti csapásmérő erőknek pontos felderítési információik voltak. Tudták, hogy hol laknak a Gázai Hadosztály felsőbb parancsnokai. Továbbá tudták, hogy a műszakváltás mikorra esedékes. A támadást egy órával a műszakváltás után indították. A katonák közül sokakat az ágyukban értek utol. Források szerint akár 20 magas rangú tisztet is túszul ejtettek.

A Hamász ötnapos tűzszünetet és üzemanyagot kér a túszokért cserébe

Ez volt a pokol az elengedett zsidó túsz szerint: étel, fekhely, orvos, gyógyszer, sampon, balzsam, higiénia – mindez Gázában

(Middle east eye nyomán Szent Korona Rádió)