Klímadiktatúra színre lép: Nem tudod korszerűsíteni a házad? Rosszul járhatsz…

Folytatódik a nyugat-európai államok ámokfutása, melyet a zöldpolitikára és a fenntartható fejlődési célokra hivatkozva művelnek – írja a Magyar Jelen. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Bárki, aki a közelmúltban vásárolt vagy adott el ingatlant, már biztosan tapasztalta, hogyan néz ki egy energetikai vizsgálat, amely A++ és J közötti besorolással értékeli az ingatlan energiateljesítményét.

Magyarországon kevésbé köztudott, hogy egyes országok – köztük Franciaország – úgy döntöttek, hogy fokozatosan betiltják a legkevésbé energiahatékony lakások bérbeadását.

A H (és az annál alacsonyabb) besorolású lakások 2023. január 1-jétől már nem kiadhatóak. 2025-től a G kategóriás lakásokat is betiltják. Ezt követően 2028-ban az F, 2034-ben pedig az E kategóriájúakat.

Az „energiateljesítményt” nemcsak a szigetelés alapján értékelik (ami segít megakadályozni, hogy az emberek olyan lakásokat adjanak bérbe, amelyek melegen tartása télen nagyon drága), hanem a fűtési rendszer alapján is (az olajtüzelésű rendszereket szigorúbban büntetik, mivel az olajról úgy tartják, hogy környezetszennyezőbb).

Mindez nagy hatással van a bérlakáspiacra, és lakások százezrei (majd milliói) fognak eltűnni a kínálatból.

Se venni, se eladni

Egy másik, kapcsolódó intézkedés: minden egyes alkalommal, amikor egy bérbeadó bérbe ad egy lakást, köteles lesz a bérlőnek egy naprakész energetikai felülvizsgálatot biztosítani (ez természetesen nem ingyenes – alkalmanként körülbelül 200 euróba kerül).

Ráadásul ez a helyzet egész épületeket kényszerít felújításra, szigetelésre és “zöld” korszerűsítésre. Azok a lakástulajdonosok, akik már nem adhatják bérbe ingatlanjukat, a lehető leggyorsabban szeretnék lakásukat a szabványoknak megfelelő állapotba hozni (szigetelés, a fűtési rendszer teljes cseréje). Mivel azonban a társasházakban a döntést a többség hozza meg, ez néha olyanokat is felújításra kényszerít, akik egyébként nem akartak (vagy tudtak) volna felújítani.

Azokat a lakástulajdonosokat, akik nem tudták kifizetni a felújítás magas (gyakran 50 ezer eurót megközelítő) költségeit, a végrehajtók arra kényszerítették, hogy csökkentett áron adják el lakásukat.

Az épületek felújítása is számos nehézségbe ütközik:
– az anyagköltségek az egekbe szöktek a Covid-korszak óta,
– munkaerőhiány van (még akkor is, ha Kelet-Európából szívják el a munkaerőt),
– sok bűnöző kihasználja a helyzetet, hogy átverje a lakástulajdonosokat, és rávegye őket a túlárazott, vagy egyenes álmunkálatok elvégeztetésére.

De vajon mi van a háttérben?

A naiv látszat mögött, miszerint ezek az intézkedések a bolygó, az éghajlat és a delfinek védelmét szolgálják, valójában úgy tűnik, hogy egy olyan terv van készülőben, amely fokozatosan egyre nehezebbé teszi egy saját lakás birtoklását. Mindehhez jön még az a tény, hogy a bankok egyre kevésbé hajlandóak hitelt nyújtani olyan lakások megvásárlására, amelyek jelentős energetikai felújítást igényelnek.

Magyarországot egyelőre úgy tűnik, nem érinti ez a jelenség. De középtávon, különösen, ha egy napon egy „zöld” balliberális kormány kerül hatalomra, akkor a legrosszabbra számíthatunk. De még ha ez nem is történik meg, előbb-utóbb az európai normák fognak vonatkozni Magyarországra is.

Az Európai Parlament 2023. március 14-én megszavazta az EPBD-t (Energy Performance of Building Directive), amelynek célja tisztán és egyszerűen az, hogy a 2030-as évtizedre betiltsák a nem eléggé energiatakarékos lakások értékesítését.

Nem kell Einstein intelligenciájával rendelkezni ahhoz, hogy megértsük ennek az intézkedésnek az abszurditását: az emberek rendszeresen szándékosan vásárolnak rossz állapotú ingatlanokat, hogy aztán maguk újítsák fel azokat; ráadásul az ilyen korlátozásokkal szembesülve az ingatlanukat eladni szándékozók nagy valószínűséggel olyan (gyakran rossz minőségű) felújításokat végeztetnek el, amelyek mesterségesen megnövelik az eladási költségeket.

És mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy felújítsák az ingatlanjukat az eladás kedvéért?

Mintha úgy tűnne, hogy a BlackRock az elmúlt években jelentős összegeket fektetett ingatlanokba…

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)