A Hamász ötnapos tűzszünetet és üzemanyagot kér a túszokért cserébe

Izraeli Merkava tankok haladnak az övezet északi része felé.

A Gázai övezet északi részén élő palesztinok hétfőn kora reggel heves légi és tüzérségi csapásokról számoltak be, miközben az izraeli csapatok tankokkal nyomultak be az exklávéba. Az izraeli légicsapások a gázavárosi Shifa és Al-Quds kórházak közelében lévő területeket érték a palesztin média szerint.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Eközben olyan videók jelentek meg az X-en, amelyeken izraeli katonák láthatók, amint az izraeli lobogót teszik fel gázai épületekre. Ezeknek a felvételeknek a hitelességét a Reuters egyelőre nem tudta megállapítani.

Vasárnap folyamán is telefon- és internetkimaradások voltak az övezet északi részén, amelyek gondokat okoztak a kórházakban is. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy ezekben parancsnoki központokat és más katonai infrastruktúrát helyeztek el.

Folytatódtak ugyanakkor a Katar közvetítésével zajló tárgyalások Izrael és a Hamász között – mondta a Reutersnek egy, a tárgyalásokat ismerő forrás –, és a túszok esetleges szabadon bocsátásáról is tárgyaltak. Eszerint a Hamász ötnapos humanitárius tűzszünetet akar, hogy segélyt és üzemanyagot engedjenek be az ostromlott Gázai övezetbe, cserébe a fegyveresek által fogva tartott összes civil túsz szabadon bocsátásáért.

Egy orvos szerint 55 ezer civil lehet abban a kórházban, ami alatt Izrael szerint a Hamász vezérkara rejtőzik

(444 nyomán Szent Korona Rádió)