Amerikában de facto betiltották a Bibliát?

Új, a zsidókat védő és az antiszemitizmus ellen fellépő törvényt fogadtak el az Amerikai Egyesült Államokban, mely igen ellentmondásos, és túlkapásokhoz is vezethet.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A kongresszus szerdán fogadta el a törvényjavaslatot, amely előírná az oktatási minisztérium számára, hogy a diszkriminációellenes törvények érvényesítésénél az antiszemitizmus nemzetközi holokauszt-emlékszövetség (IHRA) munkadefinícióját használja. A törvényjavaslat elfogadására akkor kerül sor, amikor az Egyesült Államok főiskoláin olyan palesztinbarát tüntetések zajlanak, amelyek a kritikusok szerint időnként állítólag antiszemitizmusba torkolltak.

“Az antiszemitizmus a zsidókkal kapcsolatos bizonyos felfogás, amely a zsidókkal szembeni gyűlöletben nyilvánulhat meg. Az antiszemitizmus retorikai és fizikai megnyilvánulásai zsidó vagy nem zsidó személyek és/vagy tulajdonuk, zsidó közösségi intézmények és vallási létesítmények ellen irányulnak” – olvasható a definícióban.

A kritikusok szerint a törvényjavaslat, ha aláírják, megfojtja az amerikai alkotmány által védett szólásszabadságot, és túlságosan tágan határozza meg az antiszemitizmus fogalmát, rámutatva arra, hogy a definícióban szerepel “az az állítás, hogy Izrael állam létezése rasszista törekvés”.

Egyes konzervatívok a törvényjavaslattal szemben kifogásolják, hogy az IHRA antiszemitizmus definíciója tartalmazza “Jézus zsidók általi megölésére vonatkozó állításokat vagy a vérvádat”, azzal érvelve, hogy ez azt jelentheti, hogy a Biblia egyes részei mostantól “illegálissá” válnának.

A törvényjavaslatban szereplő meghatározás antiszemitának minősíti azt a tényt, hogy a zsidók részt vettek Jézus meggyilkolásában (lényegében ők erőszakolták ki), a Bibliát nem teszi illegálissá. A törvény szövege szerint az Oktatási Minisztériumnak “figyelembe kell vennie az antiszemitizmus definícióját annak értékelése során, hogy a Minisztérium antiszemita szándék motiválta-e a gyakorlatot.” Ugyanakkor ez könnyen túlkapásokba torkollhat. Ki dönti el, hogy mi az antiszemita indíttatás és mi nem?

Bizonyos példákat is tartalmaz a definíció az antiszemitizmus illusztrálására. Ha például azt mondják, hogy „Izrael állam létezése rasszista törekvés”, az antiszemitának minősülne a feltételei szerint. A meghatározás megtiltja a „kortárs izraeli politika” és „a nácik politikája” közötti összehasonlítást is.

A törvény miatt számos poszt árasztotta el a közösségi média felületeket, közöttük az X-et, melyekben ellene állnak az új törvénynek.

Bónusz képként, pedig hogy mit mond a Biblia arról, hogy kik akarták és hányszor megölni Jézust:

Keresztényellenesség Izraelben – Nyílt gyűlölet uralkodik (Frissítve)

(Al Jazeera és Newsweek nyomán Szent Korona Rádió)