Újabb 5 ezer műholddal tennék végleg tönkre a csillagos eget

Az Amazon pénteken indította el az első két prototípus műholdját, a Kuiper nevű internethálózatának részeként, versenyezve a SpaceX Starlink rendszerével, és tervezve további 3236 műhold pályára állítását a globális szélessávú internet biztosítására. Az Amazon célja, hogy 2026-ig feltegye a rendszer felét, amelyhez rekordmennyiségű rakétafellövést és különböző rakétatársaságokat vesz igénybe.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Pénteken indították Föld körüli pályára Floridából az Amazon új internethálózatának első két prototípus műholdját, a cég globális lefedettséget biztosító és több ezer műholdból álló internetszolgáltatása első lépéseként. Az első két műhold fellövésének célja a technológia tesztelése valós körülmények között. Az Amazon a következő néhány évben további 3236 műholdat kíván Föld körüli pályára állítani, amelyekkel globális lefedettségű szélessávú internetet akar biztosítani.

Az Amazon rendszere a SpaceX közel 5 ezer műholdból álló Starlink rendszerének lesz a versenytársa. Az Amazon 2019-ben jelentette be a 10 milliárd dolláros, Kuiper nevű rendszer kiépítését, amikor Elon Musk cége megkezdte az első Starlink műholdak fellövését. Az Amazon további riválisai közé tartozik a kanadai Telesat, amely még nem indított műholdakat, valamint a francia Eutelsat OneWeb, amely elsősorban kormányoknak és vállalkozásoknak kínál internetszolgáltatást. A terminálok árát az Amazon még nem jelentette be, de becslések szerint 400 dollár körülire tervezi, és egyéni fogyasztókat és vállalati ügyfeleket egyaránt céloz. (Egy Starlink-terminál 599 dollárba fáj.)

Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission) arra kötelezte az Amazont, hogy 2026-ig állítsa pályára a rendszert alkotó műholdak felét. A Kuiper-hálózat többi műholdjának pályára állítására az Amazon tavaly összesen 83 rakéta fellövésére kötött szerződést jelentett be – ami az eddigi legnagyobb kereskedelmi rakétaüzlet. A fellövéseket különböző rakétatársaságok végzik majd el, köztük a Jeff Bezos tulajdonában lévő Blue Origin, az ULA és az európai Arianespace.

Hogy milyen problémák fakadnak abból, hogy Elon Musk az űr ura lett, arról hosszasan lehetne beszélni.

A technicizált világban csillagok helyett csak műholdakat látunk az égbolton

Médiavadász: Ki a fene az az Elon Musk? (videó)

(444.hu nyomán Szent Korona Rádió)