Tartományi választások: Olaf Scholz kancellár és Német Szociáldemokrata Párt hatalmasat bukott, közben pedig tarolt az AFD

Az Alternatíva Németországért (AfD) a második világháború óta az első jobboldali párt, amely nyerni tudott a tartományi választásokon. A legerősebb párt lett Kelet-Németországban, hiszen Thüringiában a szavazatok harmadával tudott nyerni, míg Szászországban mindössze egy tized százalékkal marad el a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU). A kormánykoalíció pártjai összeomlottak. Türingiában együttesen mindössze 10 százalékot kaptak, ilyen gyengén a kormánypártok még soha nem szerepeltek választáson. Ráadásul a zöldek és az FDP be se jutottak a türingiai törvényhozásba, mert együttesen csak négy százalékot kaptak. Viszont a semmiből hirtelen megjelenő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) tíz százalék feletti eredményt ért el.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az AFD a második világháború óta az első jobboldali párt, amely nyerni tudott a tartományi választásokon.

Az ide választásokon jól kiolvasható volt a több évtizedes, woke bevándorláspárti liberális politika bukása, habár az AFD sem nevezhető igazán konzervatív pártnak, főleg nem “szélsőjobboldalinak” mint annak leírni szokták, de egy jobboldalibb alternatívát kínál a fősodratú liberális irányvonaltól, és mint az az eredmények is bizonyítják erre van igazán igény.  Hatalmas ellenszélben mikor szinte túlzás nélkül mindenki ellenük fogott össze, még így is kimagasló eredménnyel tudták zárni a választást.

Az AfD a legfrisebb információk szerint a szavazatok 33,5 százalékát szerezte meg Türingia tartományban, kényelmesen megelőzve a 24,5 százalékot elért konzervatívokat − derült ki a ZDF televízió exit polljából. A korábbi szélsőbaloldali vezetés hatalmas verséget szenvedett. A szomszédos Szászországban a konzervatívok 32 százalékkal vezettek, mindössze fél százalékponttal megelőzve az AfD-t, írta meg a Reuters.

Türingia tartomány eredményei

Tino Chrupalla, a AfD társelnöke az exit pollok közzététele után kijelentette, hogy pártja megkapta a mandátumot Türingia tartomány kormányzására.

“Ez a mai valóban történelmi nap Türingiában, és nagyon jó eredmény Szászországban”

– mondta Chrupalla a ZDF közszolgálati televízióban.

A pártvezető szenzációsnak nevezte a türingiai eredményt.

“Biztos 10 százalékkal vezetünk Türingiában, így egyértelmű mandátumunk van a kormányzásra, ez a demokrácia”

– tette hozzá.

Kijelentette: a választók politikaváltást akartak Szászországban és Türingiában. Hozzátette: az AfD kész valamennyi párttal tárgyalni. Björn Höcke, az AfD helyi vezetője történelmi győzelemnek nevezte a tartományi parlamenti választásokat. Türingia székhelyén, Erfurtban vasárnap este kijelentette, hogy koalíciós kormányt akarnak a tartományban alakítani, és más politikusok meghívását is tervezi a koalíciós tárgyalásokra. “Készek vagyunk vállalni a kormányzati felelősséget” – mondta Höcke.

A baloldali populista Sahra Wagenknecht Szövetség Meglepetést okozott, mivel a  2024 januárjában alakult Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) mindkét tartományban jóval tíz százalék feletti eredményt ért el. A BSW alapítója és egyben névadója, Sahra Wagenknecht a Linke nevű szélsőbaloldali kommunista utódpártból vált ki, és létrehozott egy szintén szélsőbaloldali populista szövetséget, mely sikeresen tudta elvenni egykori pártjának szavazóit. Azonban a Linke Thüringiában továbbra is 11 százalékot ért el, míg Szászországban a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékot sem. A (BSW), amely az AfD-hez hasonlóan a bevándorlás szigorúbb ellenőrzését követeli, és le akarja állítani Ukrajna felfegyverzését, mindkét államban harmadik lett, bár jelentősen alulmúlta a korábbi felmérések eredményeit.

Az egykori „lámpakoalíció” (szociáldemokraták, szabaddemokraták és zöldek) egyértelműen vereséget szenvedett, ami a kormánypártot adó szociáldemokraták számára nagy kritika a választók részéről. A szabaddemokraták alig egyszázalékos párttá váltak, míg a Zöldek is meggyengültek mindkét tartományban. Egy év van hátra a németországi országos választásokig, és az eredmények büntetésnek tűnnek Olaf Scholz kancellár koalíciója számára, bár  a szociáldemokraták mindkét tartományban átlépték az 5 százalékos küszöböt, ami a parlamentben maradáshoz szükséges, mégis megalázóan alulmaradtak a választáson.

Koalíciós partnerei, a Zöldek és a Szabad Demokraták azonban mindkét parlamentben kevésbé tűntek biztosnak, ami újabb konfliktusokat vetíthet előre Scholz amúgy is törékeny kormánykoalíciójában. Minden párt, beleértve a BSW-t is, ígéretet tett arra, hogy nem köt koalíciós szövetséget az általuk antidemokratikusnak és szélsőségesnek tartott AfD-vel.

Spiegel német lap is hasonló adatokat rögzített folyamatosan frissülő választási eredményeiben. Öt megállapítást tettek a voksolással kapcsolatban, melyek közül az első és legfontosabb, hogy az Alternatíva Németországért lett a legerősebb párt Kelet-Németországban, hiszen Thüringiában a szavazatok harmadával tudott nyerni, míg Szászországban mindössze egy tized százalékkal marad el a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU). Amely azonban kijelentette, hogy csak balra nyitott  koalícióra.

A CDU stabil eredményt hozott mindkét tartományban, de nehéz lesz a bekerülő többi párttal koalíciót alkotnia, azonban a szakértők szerint Szászországban a BSW lehet a kormányzó többséghez szükséges erő.

A “német” “katolikus” egyház azt kéri a hívektől, hogy ne szavazzanak az AfD-re

Tartományi választások Németországban – Eléri a várt áttörést az AfD?

( Index, Kuruc.info, Origo nyomán Szent Korona Rádió)