A törökök is elindultak az LMBTQP lejtőn?

A török alkotmánybíróság ítélete szerint az alacsonyabb szintű bíróság megsértette Efruz Kaya jogait, amikor elutasította az őt célzó homofób tartalmak eltávolítására vonatkozó kérelmét, számolt be az MLSA jogvédő szervezet.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kaya – akiről egyébként a BBC is forgatott öt évvel ezelőtt, mint Törökország első nyíltan transznemű joghallgatójáról – egy civil szervezet munkatársa. 2019-ben szerepelt egy videóban a transz emléknap alkalmából, amit követően több konzervatív török újság „deviánsnak” és „perverznek” nevezte cikkeiben, deviáns és perverz volta miatt.

Íme az eredetileg férfi, jelenleg magát nőnek azonosító transzféreg

A férfi ekkor bírósághoz fordult, és kérte, hogy a bíróság tiltsa meg a hozzáférést a cikkekhez. Az alsóbbrendű bíróság elutasította a kérelmét, ekkor fordult az alkotmánybírósághoz.

Az ítélet elismeri, hogy Kaya blokkolási kérelmének elutasítása sértette az emberi jogok európai egyezményének 8. cikke által védett jogait, amely biztosítja a magán- és családi élet tiszteletben tartását. Egyszersmind a bíróság elrendelte a szóban forgó újságcikkek elérhetetlenné tételét és nem vagyoni kártérítésként 10 000 lírát (111 000 forint) is megítélt a férfinak.

A fenti eset ellenére Törökország még mindig erősen normalitáspártinak mondható, prominens helyen szerepel az LMBTQP szervezeteket összefogó ILGA által közzétett éves jelentésben is, ami a deviánsok országokon belüli elfogadottságát vizsgálja. Bár nincsenek hivatalos adatok, a törökök tavaly a 47. helyen végeztek a régió 49 országa közül.

Törökország egy sorozatban mutatja be, az LMBTQP sötét oldalát

Törökországban fóliázzák, Oroszországban tejesen betiltják – több országban is harcolnak a gyermekmegrontó könyvek ellen

Törökország továbbra is elhatárolódik az LMBTQP lobbitól

(Humenonline nyomán Szent Korona Rádió)