Törökországban fóliázzák, Oroszországban tejesen betiltják – több országban is harcolnak a gyermekmegrontó könyvek ellen

Hatalmas hisztit váltott ki az LMBTQP-lobbiból, hogy a gyermekvédelmi törvénynek köszönhetően több gyermekmegrontó könyvet is befóliáztak és eltávolították őket az ifjúsági részlegről. Viszont nem Magyarország az egyetlen, ahol felveszik a küzdelmet ezen tartalmak ellen, és hasonló módokon próbálják elkerülni, hogy az LMBTQP-propagandát terjesztő könyvek ártatlan kisgyerekek kezébe jussanak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A gyermekvédelmi törvény az utóbbi időben nagy hullámokat vert a könyvpiacon, egyes könyvesboltok például fóliázással és az ifjúsági részlegről való áthelyezéssel védték meg az LMBTQP témájú könyvektől. De olyan itthon forgalmazott könyvről is tudunk, ami miatt fogyasztóvédelmi bírságot kapott egy könyvesbolt-hálózat. A brit Alice Oseman Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam című sorozatának könyvei miatt 12 millió forintos bírságot kapott a Líra. A  könyvek ugyanis homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt.

De a Heartstopper nem csak Magyarországon kapott fóliát vagy bírságot.

Törökországban 2021 szeptemberében a török családügyi minisztérium károsnak minősítette a kiadványt, arra a következtetésre jutva, hogy a Heartstopper-sorozat (törökül Kalp Çarpıntısı) egyes elemei káros hatással lehetnek a 18 év alattiak erkölcsére. A döntés után a könyveket Törökországban csak “Gyermekekre ártalmas” feliratú, lezárt borítékban szabad árusítani.

Oroszországban még ennél is jobban jártak el gyermekmegrontó történettel. Vlagyimir Putyin elnök decemberben írta alá az aberrált szexuális kapcsolatok népszerűsítését tiltó szabályokat, amik minden korosztályra vonatkoznak, nem csak a 18 évnél fiatalabbaknak szánt tartalmakra. A törvény 2013-ban elfogadott eredeti változata még csak a kiskorúak körében tiltotta a “nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját”, az új szabályozás azonban már a felnőttekre is vonatkozik.

A jogszabály megtiltja az LMBTQP-életmód mindenféle nyilvános propagálását Oroszországban. A döntés után könyvek, filmek és reklámok sokaságának forgalmazását, terjesztését szüntették meg. Éppen ezért a kiadók nem veszik át a nemkívánatos szerzők új írásait, a könyvesboltok pedig leveszik a polcokról az érintett könyveket.

Szerencsére az Egyesült Államokban is vannak még olyan városok, ahol nyíltan küzdenek az LMBTQP-propaganda ellen, és leveszik az iskolai könyvtárak polcairól a gyermekmegrontó könyveket. Egy kisebb floridai megye, Clay iskolai könyvtáraiban például be is tiltották idén márciusban a Heartstoppert. 2022 júliusától számítva már összesen több mint 350 darab LMBTQ-témával kapcsolatos könyvet tettek tiltólistára a megye iskolái.

Az Oregon államban lévő 18 ezres Canby városka iskoláiból is kivontak 35 könyvet, köztük a Heartstoppert, ahogy egy iowai iskoláiból is eltávolítják Alice Oseman könyvét, más LMBTQP-tartalmakkal együtt.

Viszont fontos különbség a török és orosz példákhoz képest, hogy az Egyesült Államokban az LMBTQP-propaganda ellen  folytatott küzdelem még nem terjedt ki piaci működésű könyvesboltokra, egyelőre csak az iskolai könyvtárak merték felvenni a gyermekmegrontó tartalmak ellen a harcot.

Levenné a Libri az LMBTQP témájú könyveket a polcairól

Végre valami: milliós büntetést kapott a Libri LMBTQP-propaganda miatt

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)