Amerikai drónokat lőttek le a húszi harcosok

Az Irán által támogatott húszik vállalták magukra az amerikai MQ–9-es drón lelövését, amely Jemen partjainál zuhant le péntek reggel. Az incidens kivizsgálása folyamatban van, sérültekről nincs jelentés.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Lezuhant az amerikai légierő egyik MQ–9-es drónja Jemenben péntek kora reggel – írja a CBS News egy amerikai katonai tisztviselőre hivatkozva. A forrás később hozzátette, hogy az eszköz a partoknál csapódott a földbe. Az incidens kivizsgálása folyamatban van, sérültekről nem érkezett jelentés.

Pénteken az Irán által is támogatott húszik vállalták a felelősséget a drón lelövéséért. A CBS szerint a húszik november óta két másik MQ–9-est is lelőttek – mindkettőt Jemen partjainál –, az elsőt november elején, majd egy másikat februárban.

A Kongresszusi Kutatószolgálat szerint minden egyes drón nagyjából 30 millió dollárba kerül. A Jemen felett és a partoknál repülő drónok részei az amerikai hadsereg azon erőfeszítéseinek, hogy segítsenek megvédeni a kereskedelmi és katonai hajókat a húszik folyamatos támadásaival szemben.

Az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta a húszik több, mint száz kereskedelmi vagy katonai hajót támadtak vagy fenyegettek meg a Vörös-tengeren vagy az Ádeni-öbölben. A húszik a támadásaikkal Izrael Hamász elleni háborúja és az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás elleni jogos tiltakozásukat fejezik ki.

Ellenintézkedésként az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság más országok támogatásával négy közös légicsapást hajtott végre a csoport jemeni képességeinek megsemmisítésére.

Az Egyesült Államok emellett több, mint 20 partnerországgal közösen elindított egy “védekező” tengeri, Prosperity Guardian-hadműveletnek nevezett akciót, amelynek célja a kereskedelmi hajók védelme a húszi támadásoktól. Már jól ismerjük az USA “védekező akcióit”.

Eddig csak egy húszi támadás követelt halálos áldozatokat. A libériai tulajdonban lévő True Confidence kereskedelmi hajó elleni márciusi támadásban a legénység két tagja vesztette életét.

A támadások üteme az elmúlt hetekben lelassult, de még mindig folytatódnak, többek között csütörtökön, amikor a húszi ellenállók egy hajó elleni ballisztikus rakétát lőttek ki az Ádeni-öbölben. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága közleményben tájékoztatott, hogy a támadásnak nem voltak sérültjei, valamint komoly károk sem keletkeztek.

Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára a hónap elején azt mondta, hogy az Egyesült Államok

“természetesen továbbra is mindent megtesz a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben áthaladó kereskedelmi hajózás védelme érdekében, és természetesen mindent megteszünk, amire szükségünk van erőink védelme érdekében is”.

Ismét jó példát láthatunk arra, amikor az USA a saját érdekei alapján fordít teljesen a visszájára egy narratívát, ezzel a világ véleményét formálva.

Akkor lesznek szabadok a húszik által túszul ejtett filippínó tengerészek, ha Izrael befejezi a gázai mészárlást

Egy teherhajót rakétázott meg valaki Jemen partjainál – Ismét a húszik voltak aktívak?

(Index nyomán Szent Korona Rádió)