Akkor lesznek szabadok a húszik által túszul ejtett filippínó tengerészek, ha Izrael befejezi a gázai mészárlást

A húszi harcosok a cionista terrorállam kezébe helyezték a Galaxy Leader hajó túszul ejtett legénységének életét, amikor kijelentették, hogy amint Izrael befejezi a mészárlást Gázában, mindenkit szabadon engednek. Eduardo de Vega filippínó külügyi tisztviselő szerint mégis az a legnagyobb probléma, hogy a jemeniek átadták a döntés jogát a Hamásznak, miközben Izrael hagy figyelmen kívül minden emberi és nemzetközi jogot mióta létezik.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Novemberben a jemeni húszi harcosok elfoglalták az M/V Galaxy Leader hajót és foglyul ejtették annak 25 fős legénységét, amiért Izrael támadást indított a Hamász ellen. A Galaxy Leadert egy japán társaság üzemelteti, de brit cég tulajdonában van, amelyet egy izraeli üzletember alapított. A legénység 17 filippínóból, két bolgárból, három ukránból, két mexikóiból és egy románból állt.

Eduardo de Vega szerint semmi jel nem utal arra, hogy a húszik nyitottak lennének a túszok elengedésére mindaddig, amíg a gázai konfliktus véget nem ér.

Nem sokat tehetünk, hogy nyomást gyakoroljunk rájuk, mivel a húszik közölték, hogy addig tartják fogva a hajót és a legénység tagjait, amíg nem ér véget az ellenségeskedés Gázában

– idézi de Vegát a CNN.

A húszi mozgalomhoz tartozó jemeniek az eltérített izraeli Galaxy Leader teherhajó modelljét tartják egy, az amerikai-brit légitámadások elleni felvonuláson Szanaában, Jemenben, 2024. február 7-én Fotó: Mohammed Hamoud / Getty Images Hungary

A hajó és legénysége a Hamász ellenállási mozgalom és az al-Kasszam Brigádok testvéreinek kezében van

– mondta a CNN-nek Nasr Al-Din Amer húszi szóvivő, hozzátéve, hogy folyamatos megbeszéléseket folytatnak a Hamásszal a foglyok szabadon engedéséről.

De Vega számára elképzelhetetlen, hogy valaki aljas érdekek nélkül is képes az igazságért harcolni, ezért szerinte elképzelhető az is, hogy a húszik a túszokért cserébe azt várnák, hivatalosan is ismerjék el őket Jemen kormányaként, ez azonban nem fog megtörténni. „Nehéz lenne elismerni egy olyan kormányt, amely hajókat támad meg a tengeren” – mondta de Vega.

Az Irán által támogatott húszi harcosok egyébként már november közepe óta csapásokat mérnek a Vörös-tengeren közlekedő hajókra, ami a bosszút jelenti Izrael ellen a gázai mészárlásért. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást a húszik állásaira.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

Egy teherhajót rakétázott meg valaki Jemen partjainál – Ismét a húszik voltak aktívak?

Pentagon is megerősítette, hogy a húszik egy csúcskategóriás drónjukat leszedték

(Index nyomán Szent Korona Rádió)