25 évre ítélték a Deák téri gyilkos cigányt (Frissítve)

Huszonöt év fegyházbüntetést kapott, emellett tíz évre eltiltották a közügyektől azt a cigányt, aki négy éve halálra késelt két embert a Deák téren. Az ügyben a másodrendű vádlottat 7 év 6 hónap fegyházra és 6 év közügyekről eltiltásra, míg a harmadrendű vádlottat 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyekről eltiltásra ítélték.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hétfőn első fokú ítéletet hozott a bíróság az egész országot megrázó Deák téri kettős gyilkosság ügyében. 2020 májusában ez volt az első olyan hétvége a Covid utáni lezárások után, amikor önfeledten bulizhattak a belvárosban a fiatalok, ám ezen a hétvégén vesztette életét tragikus körülmények között a 16 éves M. László és a 20 éves K. Gergely.

Az ítélethozatalra eljöttek mindkét áldozatnak a hozzátartozói és barátai. Cs. Krisztiánt és J. Marcellt ezúttal is bilincsben és vezetőszáron hozták a bíróságra a büntetés-végrehajtás kommandósai. A két férfi inkább a fal felé fordult a bírósági folyosón, hogy ne kelljen K. Gergő szüleinek és M. László járóbottal érkező nagymamájának a szemébe nézniük.

A vádlottak korábban bocsánatot kértek az áldozatok hozzátartozóitól, de K. Gergely édesapja akkor azt mondta: erre nincs bocsánat, és abban bízott, hogy a lehető legszigorúbb büntetést kapják az elkövetők. A vádirat szerint az öt általánost végzett Cs. Krisztián a 18. születésnapját ünnepelte 2020. május 21-én éjszaka a J. ikrekkel és két másik ismerősével, akikkel különböző Deák téri szórakozóhelyeken ivott. Éjfél után az Erzsébet téri gördeszkapályánál voltak, amikor az ötfős banda összeverekedett egy másik társasággal, amelytől elloptak egy hordozható hangfalat.

A balhé során Cs. Krisztián kétszer is megszúrta a 16 éves Lászlót. László már magatehetetlenül feküdt a földön, amikor a másodrendű vádlott, J. Marcell hatszor még fejbe is rúgta. Az elsőrendű vádlott, Cs. Krisztián a második áldozatot kétszer oldalba, kétszer pedig mellkason szúrta. A cigányok által kirobbantott verekdésnek az vetett véget, hogy elhaladt a közelben egy rendőrautó, mire a támadók elfutottak a helyszínről.

A szakértők 13 sérülést azonosítottak a meggyilkolt fiún, aki még élt, amikor a fejét rugdosták. A szakértők szerint nem a rúgásokba, hanem a szúrásokba halt bele. A két megkéselt fiú a helyszínen meghalt. A verekedés idején az ügy harmadrendű vádlottján kívül az áldozatok és a tanúk is kábítószerek hatása alatt álltak. Cs. Krisztián először még beismerte bűnösségét, de a bírósági eljárás során már tagadta azt, és a részletekre sem emlékezett.

Cs. Krisztián 23 év 10 hónapot kapott volna akkor, ha alkut köt az ügyészséggel, és nem kér tárgyalást, de ő nem élt a lehetőséggel. J. Marcell 14, a testvére, J. Dániel pedig 8 év 8 hónapot kapott volna az előkészítő ülésen történő beismerés esetén, ám ezt egyikük sem fogadta el.

Az ügyész a perbeszédében fegyházbüntetést kért Cs. Krisztiánra több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, felfegyverkezve elkövetett rablás, valamint súlyos testi sértés kísérlete miatt. Szintén fegyházbüntetést kért J. Marcellre és fivérére, J. Dánielre is különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt – amit utóbbi bűnsegédként követett el.

Cs. Krisztián az utolsó szó jogán azt mondta, sajnálja ezt a szörnyűséget, és nem volt szándékában megölni senkit, és sajnálja, hogy belekeveredett ebbe. Az ikrek szintén sajnálkozásukat és részvétüket fejezték ki az áldozat szüleinek. (Persze, utólag lehet már sajnálkozni…)

A Fővárosi Törvényszék hétfőn Cs. Krisztiánt emberölés bűntettében, rablás bűntettében és testi sértés kísérletében is bűnösnek mondta ki, és vele szemben a maximális, 25 év fegyházbüntetést szabta ki. J. Marcellt rablásban és testi sértés kísérletében mondták ki bűnösnek, és ezért őt 7 év 6 hónap fegyházra ítélték. Testvére, J. Dániel 5 év fegyházat kapott testi sértés kísérletében bűnsegédként, valamint rablás bűntette miatt társtettesként. Három vádlott esetében már a 2022. márciusi előkészítő ülésen ítéletet hozott a bíróság, miután a főbűnösökkel ellentétben ők mindhárman beismerték a tettüket, és lemondtak a tárgyalásról is. A negyed- és az ötödrendű vádlott 300 ezer, illetve 400 ezer forintos pénzbüntetést, a hatodrendű terhelt pedig 1 év 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A bíró szerint szánt szándékkal ölt 

„Azt a hallgatóság fantáziájára bízom, milyen erővel kell szúrni ahhoz, hogy egy 9 centiméter hosszú késsel hogyan lehet 13 centiméteres szúrt csatorna mélységű sebet okozni”

– mondta Berczeli Sándor bíró, miután első fokon 25 év fegyházat adott Cs. Krisztiánnak.

Az egyik áldozat nagymamája elsírta magát, amikor a bíró az ítélet indoklásakor részletesen beszélt arról, milyen sérülések vezettek László és Gergely halálához a tragikus 2020. májusi napon. Berczeli Sándor hosszasan tárgyalta a körülményeket, amik a bíróság szerint bizonyítják, hogy Cs. Krisztián emberölési szándékkal szúrta meg az áldozatokat.

Nemcsak az számított, hogy hányszor, de az is, hogy milyen erővel és hova szúrt az elítélt elsőrendű vádlott. Többek között az ügy egy korábbi tárgyalásán megtekintett videóra is hivatkozva elmondta a bíró, hogy Cs. Krisztián többször is szúrt, nagy erővel és olyan helyre, ami egyértelműen magában hordozta a halál okozásának lehetőségét.

A bíró a szúrások erejének szemléltetésére felidézte, hogy a kés 9 centiméter hosszúságú volt, mégis 13 centiméter mélységű sebet ejtett vele az egyik áldozaton az elkövető. Berczeli szerint a szúrások helyéből is arra lehet következtetni, hogy Cs. Krisztián mindkét áldozat halálát kívánta:

„Erre mondja a laikus, hogy szíven szúrta”.

13 másodperc – mindössze ennyi idő alatt szúrta halálra Cs. Krisztián Lászlót és Gergelyt.

A bíró az ítélet indoklásakor az ügy idődimenziójával több ponton is részletesen foglalkozott. Az elsőrendű vádlott védője az előző tárgyaláson mondott perbeszédében ugyanis védencére enyhébb ítéletet kért, figyelembe véve azt, hogy Cs. Krisztián a gyilkosság elkövetésének napján csak jogilag lett nagykorú, a védő szerint a valóságban nem.

Indoklásában a bíró elismerte, hogy valóban más ítéletet kapott volna Cs. Krisztián, ha 4 órával korábban szúrja szíven Lászlót és Gergelyt. Ugyanakkor Berczeli arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az elítélt a gyilkosságok elkövetésekor már 20 éves lett volna, akkor életfogytiglani büntetés is várhatna rá.

„Konfliktusokat megoldani nem késsel kell”

– mondta el a bíró az ítélet indoklásakor, hangsúlyozva, hogy ha csak egyetlen embert is meggyőz erről a szigorú ítélet, akkor már sikeresnek mondható az ügyben a bíróság munkája. Berczeli kiemelte, hogy az ítélet kiszabásakor szem előtt tartotta a társadalom védelmét, azt, hogy mind másokat, mind az elítéltet elrettentse hasonló cselekmények elkövetésétől.

Az elsőfokú ítéletek nem jogerősek, azok ellen az összes vádlott és védőik is fellebbeztek, így a bíró felterjesztette az ítéletet a Fővárosi Ítélőtáblára. Így az ügy végére később majd a másodfokú bíróság tehet pontot.

“Csak gyerek” – ezzel védik a Deák téri gyilkost

Saját családjára is rátámadt a Deák téri gyilkosság gyanúsítottja

“Mindjárt beugrok bokszolni!” – Bemutatták a Deák téri kettős gyilkosságról készült felvételeket

 

(Kuruc és Telex nyomán Szent Korona Rádió)