Köztársasági cirkusz: Az igazság nélküli hatalmi központok technikailag sem működnek

Egy monarchiában a király uralkodik. Annak hiányában egy kormányzó. Érdekes, de a döntéshozatali mechanizmus átláthatóbb egy valódi királyságban, mint az állítólagos demokráciákban. Míg egy királyságban egyértelműek a felelősségi körök, addig a demokráciákban soha nem azok. Mintha ezért találták volna ki: lehessen a zavarosban halászni! A mostani kegyelmi botrány rámutat arra, hogy alapvetően mennyire könnyű elkenni a felelősséget egy köztársaságban. Egy olyan rendszerben, ami ebben a formájában ’89-90 óta van csak velünk. A királyságot ’45-ben defacto a szovjet tankok, ’46-49-ben de iure szüntetik meg a demokraták és elvtársak közösen. Publicisztikánk, rendszerkritikus alapállásból.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával egy büszke Magyarországért küzdő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Eltelt két hét a kirobbant “pedofilbotrány” óta. Lemondott egy újabb köztársasági elnök. Gyakorlatilag pár nap alatt foszlott szerte a csillogó tekintély és népszerűség. Légvárnak bizonyult a Palota, kár volt bezárkózni. Az ilyen gyors felemelkedések és bukások a francia forradalom idején történtek. Figyelemreméltó, ahogy az elvileg betonbiztos, Holdról is látszó NER beleremeg egy ilyen ügybe, és egy ilyen döntéssel mennyi minden felszínre kerül. A korábbi, addig láthatatlan döntések csontvázai is megjelennek… Novák Katalin magára vett minden indulatot, lincshangulatot, de a lemondott másik nő exférje, Magyar Péter szuperhős lehet még, mert éppen a rendszer ellen beszél. Most itt pedofilok üldözéséről van szó, vagy a NER szétbontásáról? Kibuggyant a sok mocsok?! Most jött rá a magyar társadalom, hogy egy színdarabot néz?

A két leginkább “felépített” szereplőről derült ki, hogy a sakktáblán nem királynők, hanem beáldozható gyalogok (“parasztnak” lehet erős lenne őket hívni). Most éppen ott tartunk, hogy a médiában továbbra is vadásznak a kegyelem “lobbistáira”, miközben a NER-ben azért indult el a palotaforradalom, mert a két mosolygós arcot nem védte meg senki, sőt, gyakorlatilag merénylet áldozatai lettek a háttérben megbúvó “Tóninak, Barbarának és Ádámnak”.

Két hét eltelt, és nincs rend – mondhatnánk cinikusan. Elképesztő, hogy a valódi felelősöket még mindig “keresik”. Minek is a felelősét? Hiszen Novák Katalin lemondott, Varga Judit visszavonult. A magyarázatot várná az istenadta nép. Nem esett le az embereknek, hogy azt várhatják… Ahogy lemérték a népszerűségvesztést, valószínűleg a valóság sem hozna sok jó pontot.

Van-e két Fidesz? Egyik oldalon, a nemzetért keményen dolgozó és áldozatot hozó hazafiak, a másik oldalon a nemzeti erőforrásokat kizsákmányoló technokrata gennyládák? Annyira nem volt ellenzéke a Fidesznek, hogy saját magát frakciózta szét. Az osztódás garantált a pártokráciában.

Hatalomtechnikai szempontból is van üzenete a kirobbant botránysorozatnak: az, hogy megtudtuk, hogy Rogán Antal hogyan rángatja a szálakat. A NER technikailag nagyon jól működik, szoktuk mondani, de mégis mi történt?

A Sors úgy intézi, hogy ellensúlyozódik mindig egy nem igazságosan működő hatalmi központ. Ha egy jól működő rendszert épít valaki igazság nélkül, akkor az technikailag sem fog jól működni. Látszólag visszahozhatták volna a párt megítélését a lemondásokkal. Gyorsan le akarták zárni az ügyet, az látszik. Mértek, döntöttek, lemondattak.

De a két vezéráldozatot nem vették be a fideszes gyomrok sem. Felbőszítettek középvezetőket, családtagokat, például a már említett Magyar Pétert is. Ezek után nehezebb lesz a kirakatba rakni egyes szereplőket, majd a mocskos üzleteket rájuk bízni, vállalhatatlan döntésekre bírni őket.

El kellett volna gondolkoznia a “kommunikációs stábnak” nevezett Rogánbirodalomnak, hogy nem lett volna jobb tényleg kiállni a köztársasági elnök mellett, meg gyorsan összerakni egy kommunikációt, amiben elmagyarázzák a történetet? Kegyelem lényegéről, gyerekotthonok áldatlan viszonyairól, az ítéletekről, morális-erkölcsi dilemmákról, az egyébként szakmányban rossz ítéleteket hozó bíróságokról, meg totálisan rosszul működő állami intézményekről, meg hogy valakiket futni hagytak, valakiket kemény megbüntettek ugyanazért… Néhány szerencsétlen bértollnok kényszeredetten magyarázott persze arról, hogy Endre bácsi “jó ember” és szeretik az utcájában. Megírták azt is, hogy székely, csak azt nem, hogy miért kaphatott kegyelmet… Végül maga adott ki egy nyilatkozatot egy névtelen csatornán, hogy aztán szemlézzék, majd töröljék a kézivezérelt felületek. Szürreális.

Mondjuk nehéz lenne mit mondani 14 év kormányzás után. Romok, tönkretett életek, megnyomorított gyereklelkek, nem működő bíróságok, elképesztő vallomásokra alapozott ítéletek. Igazából ezt kellett volna vállalni. Ez lett volna egy komoly “coming out”, ahol egy egész rendszerrel szembeni vádbeszéd lett volna csak az elfogadható (?) magyarázat. A köztársasági elnök elmondja a színpadról, hogy úgy sz.r minden, ahogy van, ráadásul én csak kérem szépen egy köztársasági elnök vagyok valódi hatalom nélkül. Egy színpadi kellék. Ezt nem vállalta be se Rogán, se Orbán. Jogászkodásnak nincs helye, van miszlikbe aprítás – szólt a verdikt. Értsd: a részletek feltárása helyett lózungok puffogtatása, kemény odamondás a kamerába. Közben naponta rakjuk ki mi is a Szent Korona Rádióra a gyalázatosabbnál gyalázatosabb homopedo-ügyeket, amelyek miatt nem törnek ki lázadások országszerte, pedig volna miért…

Vannak emberi tényezők, ami miatt nem működik egy rogánisztán. Vannak a háttérben sunyin szálakat rendezgetők, a lehallgatók, megfigyelők és “intézők”, és vannak a húsdarálóba kiküldött szerencsétlenek, akik aztán nem beszélhetnek se a saját, se az előbbiek hibázásairól. A valódi hatalom itt – egy királysággal ellentétben-, láthatatlan. Egyébként még azt sem tudjuk, hogy pontosan ki döntött a kegyelem megadásáról, meg arról, hogy ne legyen kommunikáció, vagy arról, hogy le kell mondania az elvileg “legfőbb méltóságnak”. Ha ez a köztársasági elnöki cím valóban a legfensőbb közjogi méltóság volna, ahogy hirdetik a köztársaságpártiak, akkor a mindenkori köztársasági elnökkel ilyen nem történik, mert szuverén módon dönt, a döntéseit a nyilvánosság előtt is vállalhatja. A köztársasági elnök címről derült ki ismét, hogy igazából egy kirakat pózolgatás. Egy ilyen rendszernek nem lehet “pártok feletti, a nemzet egységét mutató arca”, hiszen lényegében ez a pártokrácia legfelsőbb posztja.

Utóbbi években az atlanista és “jó zsaru” szerep eljátszására állították be ezt a titulust, egyértelműen aktuálpolitikai érdekekből. Ahol túl nagy érdeksérelmet okozott a Fidesz a propaganda szintjén, azt látszólag korrigálta Novák Katalin: hol a buzeráns Háttér Társaság hímnős lobbistáit fogadta, hol David Pressman szivárványcsaládjával kellett paroláznia, hol Ukrajnába kellett utaznia, hol az örményeknek kellett gesztust tennie… Meghálálták neki szépen ezt az undorító szerepet.

Felvetődik a kérdés ilyenkor mindig, hogy mi lesz majd egy posztorbáni rendszerben? Kik fognak dönteni? Ezek a NER-lovagok már most is megfojtják egymást egy kanál vízben…. Az biztos, hogy Rogán és Habony alatt egy vadliberális rendszer épülne ki nagyon gyorsan, hogy még több ellopható lombkoronasétányos pénz jöjjön – ha Orbán és a “régi öregek” már nem visznek a rendszerbe egy minimális nemzeti öntudatot a szavak szintjén se, akkor tényleg elszabadul a pokol, nem mintha elégedettek volnánk a mostani állapotokkal.

Rogán a politikai élet top 5 negatív szereplője közül biztosan az egyik, de lehet ő az első számú, ha összevetjük, hogy mekkora hatalommal bír. Lehet van nála rosszabb beállítottságú, de igencsak “kitünteti”, hogy már lassan ő “intéz” minden komoly ügyet. Ezt is ő intézte. Látjuk milyen jól sikerült. A kommunikációs stratégiája most egyértelműen megbukott…. Nem jött be, hogy gyorsan elengedik világgá ezt a két szereplőt, a plebs megnyugszik, megvolt a “véráldozat”, elcsendesedik mindenki. Látjuk, hogy nem így lett, sőt… igazságos döntések nélküli hatalomgyakorlásoknál ez igen sűrűn előfordul.

A köztársaság válságban van, de igazából a megmentésére senki sem jelentkezik, ellenben a NER lebontására sok vállalkozó akadt.

Utóirat: A “first gentleman” közjogi méltóságként, öthetes alapkiképzés után alezredesként felszerelő férj legalább megmaradt a honvédségnél. Nyugodtan alszunk, hogy van mégis stabilitás ebben a rendszerben…

(Ostenburg – Szent Korona Rádió)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy harcos gondolatai: A pártrendszer meghaladásának eszménye

Baranyi Tibor Imre: Populizmus

Rogánnak mennie kell! Üzeni Varga Judit exférje, aki kitálalt a Fidesz belső viszonyairól