Újabb külpolitikai csavar: azerbajdzsáni elköteleződés mellett az örményekkel is barátkozunk

A magyar külpolitika elképesztően ellentmondásos, gyakorlatilag azt próbáljuk eljátszani, hogy mindenkivel jóban vagyunk, aminek az lesz a vége, hogy leginkább senkivel se leszünk. Most Novák Katalin köztársasági elnök részt vett Vahagn Hacsaturjánnal, az Örmény Köztársaság elnökével az Örmény Állami Pedagógiai Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírásán. A magyar köztársasági elnök itt arról beszélt, hogy Örményországnak és Magyarországnak közös üzenete van Európa és a világ számára: közösen szeretnénk kimondani, hogy a keresztény értékrendnek van létjogosultsága. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a szuverén Magyarországért küzdő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy volt olyan időszak a Magyarország és Örményország közötti kapcsolatban, amikor nem működtek a diplomáciai csatornák, de a közelmúltban sikerült a nézeteltéréseken, nehézségeken felülemelkedni. Arra már nem tért ki, hogy a diplomáciai kapcsolatok azért szakadtak meg, mert a magyar kormány 2012-ban kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben Budapesten baltával verte szét a fejét egy örmény katonának, aki vele együtt a NATO egyik nyelvtanfolyamán vett részt nálunk. Az azeri férfit hazájában már akkor is hősként ünnepelték, majd a kiadatás után elő is léptették. Az örmény-magyar diplomáciai kapcsolatok tavaly októberben álltak helyre.

Azonban Novák most arról beszélt, hogy a két országot közös gyökereik kötik össze, azok a keresztény alapok, amelyre támaszkodva nekikezdhették kapcsolataikat kiépíteni. Azt szeretnék üzenni a következő generációknak, hogy a magyaroknak és az örményeknek dolguk van egymással, felelősséggel tartoznak egymásért. Hozzátette, nemcsak keresztény gyökereik kötik össze a két országot, hanem az is, hogy közös üzenetük van Európa és a világ számára.

Orbán Viktor tavaly novemberben a Türk Tanács ülésén nyilvánosan gratulált Ilham Alijev azeri elnöknek ahhoz, hogy sikerült visszafoglalniuk Hegyi-Karabahot. Akkor a magyar kormány ahhoz sem járult hozzá (helyesen), hogy az Európai Unió közös nyilatkozatban ítélje el Azerbajdzsánt. Később az Azerbajdzsán elleni szankciókat sem támogattuk, szintén nagyon helyesen. Most azonban a jó azeri kapcsolatainkat tesszük kockára egy EU-hoz és Soroshoz átállt Örményország miatt…

Novák Katalin mindig a nyugati pólust képviseli a magyar diplomáciában: ő ment először Kijevbe, ő orientálódik jobban a nyugati érdekek felé, most is ő játssza el az örménypártit.

(444 korrigálva Szent Korona Rádió)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Válaszcsapás: Hegyi-Karabah tanulságai Sorostól, Trianonon át a drónokig

Hegyi-karabahi háború: a nyugati liberalizmus borította fel az egyensúlyt?