Kiakadtak az ukránok: Orosz filmmel párban adták le az ukrán rendező dokumentumfilmjét a budapesti filmfesztiválon

Az ukránoknál odáig terjedt a russzofóbia, hogy már egy blokkban sem lehet az ukrán dokumentumfilm az orosszal. Már egy hónappal korábban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon bemutatott ukrán film, a háború miatt egymástól elszakadt nővérekről szóló Itt vagy? rendezője kérte a fesztiválszervezőket, hogy ne egy orosz filmmel egy blokkba tegyék az övét. A szervezők a kérése ellenére a Kiáltvány a gyerekekért – Manifesto c. orosz mű elé tették be a filmjét.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával az Ukrajna felosztását igenlő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

„Úgy tűnik, mintha elfelejtenék, hogy Oroszország, nem először a történelemben, birodalmi ambícióival eltelve megtámadta Ukrajnát. A két film közös vetítése egyszerűen tiszteletlenség mindannyiunkkal, minden ukrán kollégámmal szemben, azokkal, akik a túlélésért harcolnak” – siránkozott Zlata Veresniak ukrán rendező.

A rendező szerint az ukrán nézőknek az orosz film miatt újra kellett élniük a háborús traumákat. Persze a magyarok kollektív traumái nem zavarják a rendezőnőt, amikor a nézőknek ugyan azt az ukrán nyelvet kell a filmjében hallani, amivel el akarják nyomni a magyar nyelvű oktatást Kárpátalján.  A 444 szerint az orosz Manifesto kifejezetten rendszerkritikus film, rendezője névtelenül készítette el, szóval még csak nem is egy Putyin-párti alkotásról beszélünk. A lap beszélt a BIDF igazgatójával, aki azt mondta, nem hisz a kollektív bűnösségben, ha másképp döntenének, csak azért tennék, hogy elkerüljék az igazságtalan cirkuszt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Csapást mértek az ukránok egy donyecki piacra, közel 25 ember vesztette életét

Ukrán börtönben halt meg a Zelenszkijt kritizáló amerikai újságíró

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)