Az USA meg akar szabadulni Zelenszkijtől?

Az Amerikai Egyesült Államok állítólag leváltaná Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, amiért valószínűsíthetőleg eltért az ukrán ellentámadás eddigi tervétől – állítja az Asia Times. Nem ez az első alkalom, hogy az USA beleszól az ukrán elnök személyébe.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Washington elégedetlensége Zelenszkijjel szemben állítólag abból fakad, hogy szerintük eltért az ukrán ellentámadás gondosan megszervezett tervétől. Éppen ezért nyugaton – az USA és Nagy-Britannia vezetésével –  megegyeztek abban, hogy szükség van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltására.

Eszerint a “CIA” és a brit “MI6” már kijelölte az irányt:

Vagy arra kényszerítik Zelenszkijt, hogy a tervek szerint márciusra elnökválasztást írjon ki, vagy egy újabb felkelés által a Majdanon – amennyiben ezt megtagadja – leváltják.

Ukrajna: De facto amerikai protektorátus

Az USA, különösen Victoria Nuland helyettes külügyminiszter már korábban is befolyásolta az ukrajnai vezetőváltásokat, amint azt egy 2014-es telefonbeszélgetés is mutatja, amely Nuland és az akkori kijevi amerikai nagykövet, Geoffrey Pyatt között zajlott.

Már akkor mindketten, Joe Biden akkori alelnökkel és Jake Sullivannal, Biden jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadójával együtt kiválasztottak egy Ukrajna számára “elfogadható” elnökjelöltet.

A jelenlegi helyzetet azonban bonyolítja, hogy a republikánusok jelenleg is vizsgálják Biden fiának, Hunternek az Ukrajnában folytatott tevékenységét. Eszerint Biden állítólag az üzleti kapcsolatok védelme érdekében avatkozott be.

Ez azt mutatja, hogy Ukrajna állítólagos függetlensége ellenére az USA nemcsak katonai támogatást nyújt, hanem a kormánytisztviselők fizetését, a hadsereget és a nyugdíjakat is finanszírozza.

Zelenszkij viszont állítólag megváltoztatta az ellentámadás tervét.

Biden, Sullivan és Nuland triója, akik már 2014-ben is részt vettek az ukrajnai döntésekben, most ismét kulcsszerepet kapnak. Washington elégedetlensége Zelenszkijjel szemben nyilvánvalóan abból fakad, hogy Zelenszkij állítólag eltért az ukrán ellentámadás gondosan megszervezett tervétől.

Valójában Zelenszkij döntése, hogy tábornokai tanácsa ellenére folytatta a katonai műveleteket Bakhmut visszafoglalására, állítólag felhígította a déli harcok hatását: nevezetesen, hogy Oroszországot a Krím katonai fenyegetése mellett tárgyalásra kényszerítse Ukrajnával. Az arról szóló jelentéseket, hogy Ukrajna sikeresen áttörte a Szurovikin védelmi vonalat, propagandaként utasítják el, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Schröder: Washington fúrta meg az oroszok békemegállapodását Ukrajnával

Kijev: Ukrajnában nem élnek oroszok

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)