Az Ír Orvosi Tanács visszavonja az orvosok általi “szándékos emberölés” elleni irányelvet

Mindössze öt évvel az abortusz írországi legalizálása után az eutanázia – a betegek orvosok általi gyakorlatilag megölése – elleni védelmet törölték el az Ír Orvosi Tanács legújabb, a bejegyzett orvosok szakmai magatartására és etikájára vonatkozó útmutatójából. Az új útmutató 2024. január 1-jén lépett hatályba – olvasható a Live Action amerikai hírportál oldalán.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az Orvosi Tanács honlapja szerint az Orvosi Tanács szabályozza az orvosokat az Ír Köztársaságban. A Tanács több mint 21 000 orvost szabályoz, akiknek regisztrálniuk kell magukat ahhoz, hogy jogszerűen gyakorolhassák az orvosi hivatást a joghatóságuk alatt.

“A Tanács célja a nyilvánosság védelme a szakmai magatartás, a szakmai oktatás, képzés és kompetencia magas színvonalának előmozdításával és jobb biztosításával az orvosok körében”

– olvasható a honlapon.

Az Ír Orvosi Tanács 25 politikai kinevezettből áll (öt pozíció jelenleg betöltetlen), és jelenleg csak kilenc pozíciót töltenek be egészségügyi szakemberek. Ebből a csoportból egy kisebb alcsoport frissítette az irányelveket, hogy megszüntesse az orvosok által végzett eutanázia elleni korlátozást. A módosított változatból törölték azt az irányelvet, amely szerint az orvosok “nem vehetnek részt a beteg szándékos megölésében”. Ezt sokan annak előfutárának tekintik, hogy az orvosok engedélyezik az eutanáziát vagy a beteg öngyilkosságának segítését, amennyiben ez az ír törvények szerint legálissá válik.

Míg a tényleges orvosi tanács tagsága jelenleg többnyire nem orvosokból áll, Írország legnagyobb orvoscsoportja, az Orvosok Királyi Kollégiuma továbbra is ellenzi az asszisztált öngyilkosságot. A testület 2023-ban azt mondta, hogy

“a potenciális problémák meghaladják a mellette szóló érveket”.

Az Iona Intézet kritikusan nyilatkozott az Orvosi Tanács döntéséről, kijelentve:

“Ami történt, az megrázó változást jelent a valódi orvosi etikában, amely az ókori görögországi Hippokratészig nyúlik vissza”.

A közleményben így folytatja:

“Az, hogy az orvosoknak többé nem mondják meg, hogy nem vehetnek részt a betegek szándékos megölésében, nem orvosi etika, hanem éppen az ellenkezője. Szégyenletes, hogy az Orvosi Tanács erre az útra lépett, nyilvánvalóan az egészségügyi miniszter áldásával. Remélhetőleg Írország orvosai ellenállnak ennek a hihetetlenül visszataszító lépésnek.”

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Botrány: LMBTQP-szervezeteket támogatott illegálisan az ír miniszter

Mohamed lett a legnépszerűbb név Írországban

(Liveaction.org nyomán Szent Korona Rádió)