Kairó figyelmezteti Izraelt, hogy ne foglalja el az Egyiptom-Gáza közötti határszakaszt

Egyiptom nem tartozik az izraeliek leghangosabb ellenzői közé. Most azonban kihúzhatják a cionisták a gyufát?

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Egyiptom figyelmeztette Izraelt, hogy maradjon távol minden olyan kísérlettől, amely az Egyiptom és a Gázai övezet közötti határvidék – az úgynevezett Philadelphia-folyosó – ellenőrzésére irányul, mondván, hogy ez “komoly fenyegetést” jelentene a kapcsolatokra nézve.

A megjegyzések azt követően hangzottak el, hogy izraeli vezetők a közelmúltban megbeszéléseket folytattak a Philadelphia-folyosó – a Gáza déli határán húzódó 14 kilométeres útvonal – elfoglalásáról.

“Szigorúan hangsúlyozni kell, hogy minden ilyen irányú izraeli lépés komoly fenyegetést jelent az egyiptomi-izraeli kapcsolatokra nézve” – mondta Diaa Rashwan, az Egyiptomi Állami Információs Szolgálat vezetője egy nyilatkozatban.

Izrael azt állította, hogy Egyiptomból fegyvereket csempésznek Gázába, amit Rashwan ” vádaskodásként és hazugságként” utasított vissza.

“A következtetés az, hogy ezek a hamis állítások nem szolgálják az [izraeli-egyiptomi] békeszerződést, amelyet Egyiptom tiszteletben tart, és követeli, hogy az izraeli fél is mutassa ki tiszteletét, és ne tegyen olyan kijelentéseket, amelyek a jelenlegi forrongó körülmények fényében megterhelnék a kétoldalú kapcsolatokat” – mondta Rashwan.

Hozzátette, hogy Izrael megpróbálja elfedni, hogy nem érte el gázai háborús céljait.

Az izraeli erők azt mondják, hogy büntető ostromot vezettek be a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz városa ellen, ahol heves harcok folynak palesztin csoportok és az izraeli hadsereg között.

A hadsereg ostromolja Hán Júniszt, amelyet korábban “biztonságos zónának” jelöltek ki az északról menekülő palesztinok százezrei számára, ami sok civilt arra kényszerített, hogy a kisebb határvárosba, Rafahba meneküljön.

Ez Kairóban félelmet keltett, hogy Izrael megkísérli a lakosságot Egyiptom Sínai-sivatagjába űzni.

Egyiptom többször visszautasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint a gázaiak kiűzését megkönnyíthetné a terület lakosságának bekebelezésével, miközben Izrael a tengerparti sáv elfoglalását tervezi.

Izrael ellenőrizte a Philadelphia folyosót a Gázai övezet 2005-ös megszállása idején.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök decemberben azt mondta, hogy az ütközőzónának “a mi kezünkben kell lennie”, hogy biztosítsák Gáza demilitarizálását.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter nemrégiben tett javaslatot egy csúcstechnológiás “intelligens határ” létrehozására Egyiptom és Gáza között, amelyet az egyiptomi tisztviselők állítólag elutasítottak.

Kairó nem tett hivatalos nyilatkozatot az ügyben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hosszú idő után kibékül Egyiptom és Irán

Vannak még jó helyek: Egyiptomban a rendőrség randiappokon vadászik a buzeránsokra

(The New Arab nyomán Szent Korona Rádió)