Magyarázkodik a koreai akkugyár, ezért rúgták ki a magyar dolgozóikat

A salgótarjáni, dél-koreai tulajdonban lévő, Bumchun akkumulátorgyárból több magyar dolgozót is kirúgtak, helyükre pedig vietnámi vendégmunkásokat vettek fel. A gyár most próbál mentegetőzni – olvasható a Magyar Jelen oldalán.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A gyár egyik alkalmazottja azt mondta, hogy magyarok már hiába jelentkeznek, valamennyiüket elutasítják azzal, hogy “nincs munkalehetőség”.

A botrány olyan szintű médiavisszhangot kapott, hogy a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary ügyvezető igazgatója, Kim Ho Youn közleményben reagált a történésekre. Magyarázkodását azzal kezdi, hogy a tavaly év végi szabadságolások és betegségek miatt munkaerőkölcsönzőhöz fordultak, ám ezt követően elérte őket is az autóiparban tapasztalt visszaesés, így el is küldték ezek közül azokat, akikkel kevéssé voltak megelégedve. Ho Youn azt is állítja, az elmúlt hetekben távozó valamennyi belső dolgozó “saját elhatározásából” vagy “közös megegyezéssel” hagyta ott állását.

“A bérelt munkatársak közül a koreai vezetés a további feladatok végzésére a megbízható, jobban teljesítő munkaerőt tartotta meg”

– áll a közleményben.

Ez azért is érdekes, mivel korábban az egyik kirúgott dolgozó megkereste a gyár egyik koreai vezetőjét, hogy mi volt a baj a munkájával, aki azt mondta, semmi. Egy másik munkatárs pedig annyit közölt, hogy kölcsönzött munkaerő volt és ennyi. Akkor még csak fel sem merült, hogy rosszabbul teljesítene vagy kevésbé lenne szorgalmas, mint a vietnámi migránsmunkások.

Betanították a helyükre érkezőket

A salgótarjáni akkugyárból december óta mintegy 60, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el. Közölük valamennyien a gyártósor mellett, betanított munkát végeztek, jellemzően munkaerő-kölcsönző cégen keresztül foglalkoztatták őket. A tömeges kirúgásokra azt követően került sor, hogy a Bumchunhoz a múlt év végén jelentős számú vietnámi érkezett. A migránsmunkásokat a most elbocsátott magyar dolgozókkal taníttatták be például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára. Jelenleg már az ázsiai munkások dolgoznak az állásukat veszített hazaiak helyén.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Indiai vendégmunkások laknak a Trianon Múzeum Nagy-Magyarország Parkjában

“Nem leszünk bevándorlóország” – 16 ezer vietnámi és 10 ezer fülöp-szigeteki vendégmunkás van most Magyarországon

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)