“Nem leszünk bevándorlóország” – 16 ezer vietnámi és 10 ezer fülöp-szigeteki vendégmunkás van most Magyarországon

A Fidesz évekig hangoztatta, hogy nem leszünk bevándorlóország. Erre elkezdtek távol-keleti és afrikai vendégmunkásokat hozni az országba, hiszen ők a magyar munkavállalóknál alacsonyabb pénzért is hajlandók dolgozni. Emiatt előfordult már olyan is, hogy a vendégmunkások miatt rúgták ki a magyar dolgozókat. Mielőtt azt gondolnánk, hogy pár év múlva hazamennek, jusson eszünkbe, hogy először a törökök is vendégmunkásként mentek Németországba, aztán valahogy ottfelejtődtek.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Sem minőségében, sem mennyiségében nem veszélyeztethetik a magyar munkaerőpiacot a vendégmunkások, és erre oda is fogunk figyelni – mondta a Világgazdaságnak a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Czomba Sándor szerint hisztériakeltés folyik a kérdés körül, mert a közvélekedéssel ellentétben nem fogják letörni a béreket, ahogy a munkahelyeket sem veszik el. Ehhez képest ennek az ellenkezőjére már láttunk példát.

Elmondta, hogy most kb. 120 ezer külföldi van az országban vendégmunkásként: döntő többségük, kb. 40 ezer ukrán állampolgár, emellett vannak szerbek jelentősebb létszámban, illetve vietnámiak 16 ezren és Fülöp-szigetekiek több mint 10 ezren. Az összes többi nemzetiség (indiaiak, mongolok) száma bőven 10 ezer fő alatti.

Azt viszont elismerte, hogy ha átmenetileg is, de szükség van rájuk, a gazdasági racionalitás ezt diktálja: a hazai potenciális munkaerő-tartalékból 100 ezer ember viszonylag könnyen bevonható, de a többségnek évekre lesz szüksége ahhoz, hogy vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra. „A munkanélküliek 23 százaléka vagy még soha nem dolgozott, vagy már legalább nyolc éve munka nélkül van” – mondta. Az meg sem fordult a fejükben, hogy jobb körülményeket és magasabb fizetést kellene biztosítani a magyar munkavállalóknak és akkor talán nem kellene vendégmunkásokat hozni az országba.

Azt mondta, az új szabályok értelmében kvóta alapján fogják meghatározni a Magyarországra behozható vendégmunkások számát, februárban jelenhet meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter erről szóló rendelete.

A fő szabály az, hogy a kvóta nem lehet nagyobb, mint az előző évben keletkezett üres álláshelyek száma, ez az elmúlt években 50 és 80 ezer között ingadozott, ennél több nem lehet, „ez egészen biztos” – mondta Czomba.

Békés vendégmunkások: targoncával akarta agyonnyomatni kollégáját az egyik koreai

Vendégmunkások raboltak ki és vertek meg egy férfit Veszprémben

(444 nyomán Szent Korona Rádió)