Olvasói levél a propagandát felmondó Somkuti Bálintnak

Bár nem a Szent Korona Rádiónál dolgozik a megnevezett szakértő, mégis nekünk küldték közlésre az elemzéseiről szóló levelet. Olvasónknak nem tetszik, hogy a biztonságpolitikai szakértők az izraeli-nyugati propagandát mondják fel a valóság helyett.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Tisztelt Somkuti Bálint!

Engedje meg, hogy kérdéseket tegyek fel Önnek! Érdeklődéssel hallgattam az Ultrahang 2024. 01. 12-i beszélgetését Király Tamással.

Megszerettem az ukrán-orosz konfliktusba adott objektív elemzéseit, helyzetértékelését. Nem véletlen lett az egyik legnépszerűbb elemző az ilyen jellegű műsorokban. Tájolója, mindig (emlékezetem szerint, mindig), a jó irányba vitte. De most a közel-keleti helyzettel kapcsolatban úgy érzem, hogy egy mágneses viharba került és irányt tévesztett.

Hogy mire is gondolok? Ön szerint a huszik komoly sikereket nem értek el. Mondja mindezt azok után, hogy mind a MAERSK, mind a kínai COSCO leállította a Vörös-tengeri szállítását és a hosszabb, Afrikát megkerülő útvonalat kezdte el használni, mely azon kívül, hogy mintegy egy hónappal megnövelte a konténeres szállítás időtartamát, jelentős árdráguláshoz is vezetett. Nem egészen egy év alatt a konténeres szállítás ára 1000 dollárról, 4000 dollárra emelkedett. Ez a megnövekedett szállítási időn és költségeken kívül a konténerhiány rémét is előrevetíti.

Egyes jóslások szerint, februárra, elfogynak Kínában a szállítókonténerek, melyek további súlyos gazdasági problémákhoz vezetnek világszerte, de főleg Európában. Például nem lehet majd giccses kínai integető macskát ingyen rendelni az Aliexpresszről, és ráadásul akár több hónapot is várni kell rá! Borzalmas belegondolni is!

Elfelejtett szólni arról is, hogy Izrael, eilati kikötője, mára 20%-os kihasználtsággal üzemel csupán, ami a már meglévő izraeli gazdasági problémákat tovább fokozza. Ehhez hozzájön a több száz fős leépítés is, ami a kikötő munkásait érinti. Nem beszél az olajtársaságoknak szállító tankerek megnövekedett szállítási idejéről sem, ami megint csak jelentős árdrágulási tényező, lesz, ha általánossá válik.

Ugyankor, dicséretes, hogy megemlítette, hogy az USA egy elegáns mozdulattal lenyúlta Irán olaját, melyet Irán, hasonló eleganciával szerzett vissza.

A különleges műveleti erők alkalmazásáról, még sehol nem történt említés egyik általam olvasott szakmai portálon sem. Persze ez nem kizárt, de Jemen, nem Irak vagy Afganisztán. Bár ez utóbbiban, a nyugati különleges erők kiemelkedő veszteségeket szenvedtek el, ahogy feltételezhetően a jemeni alkalmazásuk során is ez fog történni.

A huszikat, még soha nem győzte le senki és badarság lenne azt állítani, hogy az egyébként a gerillaharcra szakosodott huszik esetében ez másképpen lenne. Különösképpen annak a tudtában, hogy számítanak erre és vélhetően külföldről is kapnak hírszerzési információkat.

Az Ön által említett technikai különbségek egy ilyen jellegű háborúban minimálisan számítanak, mint, ahogy az az afganisztáni és a Hamasz-Izraeli háborúban is jól látszik. 7 millió dolláros Merkava harckocsik semmisülnek meg, 200 dolláros rakétáktól és mágneses aknáktól, hogy a többi páncélozott technikáról ne is beszéljünk. Ezek megsemmisítését a Hamasz videóiban láthatjuk (melyeket egyetlen magyar “fősodrú” médium se mutat be, de Ön nyilván szintén végig nézi, itt van a mai “csomag”), miközben az IDF (Izraeli Védelmi Erők), üres szobákra és falakra lövöldöző katonákról készült frappáns videókkal vág vissza. Nyilván mindketten érezzük a különbséget.

Az a kijelentés, hogy jelentős csapást mértek volna a huszik offenzív képességeire, megint csak a nyugati beszámolókon alapul, de egyetlen független szakportál sem erősítette meg. A szárazföldi offenzíva a saját területén harcoló, a bonyolult terep adta lehetőségek között harcoló gerillák számára hazai pálya, míg az élőerős veszteségekre igen érzékenyen reagáló nyugati közvélemény számára értelmetlen áldozatok százainak, ha nem ezreinek megvalósulását hozhatja el. Így nem kizárt, de minimális az esélye, főleg választások előtt.

Kiemeli a huszi gerillák katonai érdemeit, egy viszonylag korlátozott kis létszámú alegységgel egy dombon lévő állás elfoglalását felhozva,miközben elfelejtette megemlíteni, a szaúdi hadseregre és az őket támogató zsoldosokra mért komolyabb csapásokat, ahol zászlóalj és ezredszintű, nyugati haditechnikával felszerelt erőkre mértek csapásokat, szinte teljesen megsemmisítve azokat. Ezen erőket ráadásul szintén nyugati, elsősorban amerikai erők koordinálták,
melyekről akkoriban még a magyar sajtó is beszámolt. Ebből nem katyvasz lehet, hanem borítékolható a nyugati világ újabb csúfos veresége.

Azt állítani vagy feltételezni, hogy ezek különálló történetek, szintén nem helyén való. A huszik deklarálták, hogy az izraeliek, palesztinok ellen elkövetett genocídium elleni válasz az Izraelbe tartó hajók forgalmának az ellehetetlenítése. A világ más kikötőibe tartó hajók, háborítatlanul továbbhaladhatnak. Nem beszélt arról sem, hogy mi a közel- és közép-keleti helyzetre gyakorolt hatása. A térségben rengeteg az iráni befolyás alatt álló gerillacsoport és USA elhibázott külpolitikája miatt, mára Iraknak is síita kormánya van a területén működő számtalan iráni kötődésű gerilla és félkatonai szervezettel.

Ezek egyrészről támadásokat indíthatnak a térségben lévő nyugati katonai bázisok ellen, de mint az a múlthéten megtörtént, Izraelt is érheti rakétatámadás. Gondoljunk csak a Vörös-tenger partján fekvő, haifai kikötőbe becsapódó, Irakból kilőtt rakétára, illetve északon, az Izrael katonai létesítményeit, járműveit és élőerejét folyamatosan támadó Hezbollahra.

Bár kétségtelen, hogy a huszik elleni támadás éket verhet a nemrég kínai közvetítéssel létrejött szaúdi-iráni megbékélési folyamatok közé. Egy történésztől az ember elvárná, hogy ne csak az elmúlt évtizedekig nyúljon vissza, akár az apartheid, majd az azt követő (egyébként nyugati támogatással létrejövő fekete rémuralom), esetében, de az izraeli konfliktus esetében is visszatekinthetne akár 1948-ig, és az azt követő időszakra is, hiszen az is a történelem része. De az angolok által a búrok elleni háború, majd népirtás és a világ első koncentrációs táborainak a létrehozása is a történelem része, és azt nem a fekete afrikaiak hozták létre.

Ugyanakkor megdöbbentő hallani, hogyha valaki nem tagja Nemzetközi Büntetőbíróságnak, akkor nyugodtan követhet el népirtást, pár hónap és elhal az ügy. Tehát jól értem, hogy Ön szerint jól van ez így? Ezen szerv döntésének soha sehol nem tudott egyetlen nemzetközi szervezet sem érvényt szerezni, maximum befagyasztották a válságokat, de végleges, minden érintett fél részére elfogadható megoldást, soha, sehol nem tudtak felkínálni.

Az ENSZ egy túlnyomó részben amerikai finanszírozású, többségében amerikai érdekeket szolgáló intézmény. Tehát jelen pillanatban, ahogy a múltban sem érzi az ember a létjogosultságát. Mit őriz az ENSZ? A világ rendjét? Melyik világét? A nyugatiét? Mert javarészt az ő érdekeik érvényesülnek.

Kifogásolják a műsorvezetővel együtt, hogy a Hamasz izraeli túszokat tart fogva, ugyanakkor egy szót sem ejtenek az izraeliek által, Gázában és Ciszjordániában, napi szinten végrehajtott törvénytelen letartóztatásokról, melyeket bár egy állam erőszakszervezete hajtja végre, gyakorlatilag állami túszszedésnek is minősülhet.

Nem, nem a túszok kiszabadításán ügyködő államot ítéli el senki, hanem a csecsemőket, gyerekeket, ártatlan civileket, újságírókat és médiamunkásokat, nemzetközi szervezetek dolgozóit gyilkoló, és a gázai övezetet (lágert), porig romboló terrorállam ellen emelnek szót.

Nem beszélnek sem az Izraelben a kormány és a háború ellen tüntetőkről, se a világszerte az izraeli kormány népirtása ellen tüntető zsidó közösségekről sem. Pedig csak New Yorkban egy 100 ezer főt és több 60 ezer főt
számláló ortodox zsidó tüntetés volt, ahol az „Anticionizmus, nem egyenlő az antiszemitizmussal” feliratú táblákkal vonultak fel a demonstrálók, elítélve az izraeli kormány gaztetteit.

Ahogy, nem szóltak egy szót sem a jeruzsálemi palesztin negyedek, saját testükkel védelmező ortodox zsidókról és keresztényekről sem. Akiket az izraeli rendőrség ugyanolyan lelkesen ver szét, börtönöz be, mint, ahogy a palesztinokat is. Ezen pár apró tévedéstől és kihagyástól eltekintve, igen érdekes volt az Önnel készült interjú és kíváncsian várom a következőt!

Amennyiben információbővítésre van szüksége, ajánlom a www.szentkoronaradio.com oldalt, mely egy egyedülálló szemléletet képvisel a magyarországi média világában. Amennyiben igazak a pletykák és ez egy központi kormányzati direktíva a közel keleti kérdésben, nyugodtan ki lehet bújni egy „nem vagyok a térség szakértője, így nem tudok állást foglalni az ügyben” kifogással. Az mégiscsak jobb, mint az arcvesztés. Jó egészséget és mielőbbi gyógyulás kívánok Önnek, Somkuti Úr!

2024-01-13

Megdől a cionista propaganda a Hamász “terrorakcióiról” – Reagálás a “szakértő” gondolataira

Mi lett veled magyar geopolitikai elemzés? Elemezzük a sztárelemzőket!

Megdőlni látszik a cionista hazugság: Nincs bizonyíték arra, hogy Hamász bázis lett volna az Al-Shifa kórházban (videó)