USA: Izrael nem győzhet, ha a Hezbollahhal is háborúba kezd

Az USA Védelmi Hírszerző Ügynöksége megállapította, hogy az IDF túlterhelt a folyamatos gázai támadások miatt, ennek következtében nem tudna többfrontos háborút vállalni. Vajon tényleg ennyire végesek lennének a zsidók erőforrásai?

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az amerikai hírszerzés egy bizalmas jelentése szerint Izrael valószínűleg nem fog háborút nyerni a libanoni Hezbollah ellen, ha úgy dönt, hogy új frontot nyit északi határán. Az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) megállapította, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) túlságosan megterhelő lenne két fronton harcolni, a légierő pedig már így is túlterhelt a Gáza elleni folyamatos támadások miatt.

Az IDF pilótái sokkal veszélyesebb küldetésekkel néznének szembe, ha a Hezbollah erős légvédelmével szállnának szembe – figyelmeztetett a DIA a Washington Post beszámolója szerint.

A Hezbollah és Izrael október 8-a óta (amikor a libanoni csoport a Hamásszal szolidaritást vállalva megkezdte hadműveleteit), napi rendszerességgel vívnak határon átnyúló tűzharcot. Vasárnap az IDF közölte, hogy befejezte a Gázai övezet északi részén folytatott harci műveleteket, és befejezte a Hamász ottani parancsnoki struktúrájának “felszámolását”.

Több tízezer katonát már kivontak a Gázai övezetből, és néhányukat már átcsoportosították az északi frontra arra az esetre, ha ott kitörne a háború.

A múlt héten Izrael egy bejrúti dróncsapás során meggyilkolt egy magas rangú Hamász-tisztviselőt, ami regionális szintű eszkalációtól való félelmet keltett. A Hezbollah azóta megtorlásképpen legalább 40 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap találkozott Jordánia és Katar vezetőivel, hogy megpróbálja megakadályozni a konfliktus kiéleződését. Dohában újságíróknak nyilatkozott:

“Ez egy mély feszültséggel teli pillanat a térség számára. Ez egy olyan konfliktus, amely könnyen továbbterjedhet, még nagyobb bizonytalanságot és szenvedést okozva.”

Blinken feladata volt az is, hogy biztosítsa az arab államvezetőket arról, hogy az USA ellenzi a civilek erőszakos kitelepítését a Gázai övezetből.

Amos Yadlin, az IDF volt katonai hírszerzési főnöke vasárnap azt mondta, hogy Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője nem akar újabb háborút, tekintettel Libanon törékenységére, de az IDF felkészült egy szélesebb körű konfliktusra az Irán által támogatott csoporttal. “A Hezbollah törődik Libanonnal – nem akarják, hogy ami Gázában történik, az Bejrútban is megtörténjen, nem akarják, hogy úgy tekintsenek rájuk, mint akik elpusztították Libanont” – mondta Yadlinr. “Ennek ellenére óvatosnak kell lennünk – nincs meg az a hírszerzési képességünk, hogy kiolvassuk Naszrallah gondolatait. Az [IDF] északi parancsnoksága nem arra a feltételezésre alapozza tevékenységét és bevetését, hogy Naszrallah nem akar háborút”.

Az északról érkező támadástól tartva Izrael azt akarja, hogy a Hezbollah tartsa be azt a régóta érvényben lévő ENSZ-határozatot, amely előírja, hogy harcosai mintegy 18 mérföldre vonuljanak vissza a határtól. Izrael azzal is megsérti a határozatot, hogy harci repülőgépeket repül Libanon fölé. Izraeli tisztviselők szerint a Hezbollah elleni katonai eszkalációra van kilátás, ha a dél-libanoni kormányzásról és biztonságról folytatott tárgyalások nem vezetnek elfogadható megállapodáshoz.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szombaton késő este közölte: “Kötelességünk megvédeni népünket, ha nem diplomáciai eszközökkel, akkor fegyveres erővel. A diplomáciai ablak lehet, hogy szűk, de még mindig nyitva van.” Amos Hochstein, a Fehér Ház tanácsadója, aki sikeresen közvetített egy tengeri határmegállapodást Libanon és Izrael között, a múlt héten a térségben járt, és az újabb Izrael-Hezbollah háború elkerülésének módjait kereste.

Naszrallah egy pénteki beszédében azt mondta, hogy hajlandó lehet tárgyalni a libanoni-izraeli határ egyes kérdéseiről, anélkül, hogy határozott kötelezettségeket vállalna.

Az Irán által támogatott Hezbollah több tízezer rakétából és irányított rakétából álló arzenállal rendelkezik, és tapasztalt harcosok csoportjaival, akiknek harctéri tapasztalataik vannak Libanonban és Szíriában. Parancsnokai más, Irán által támogatott militáns csoportoknak is tanácsot adtak Jemenben és Irakban.

A gázai háború megosztottságot okozott Benjamin Netanjahu kormányában, ami arra késztette az izraeli miniszterelnököt, hogy magas rangú tisztviselőktől hazugságvizsgálatot kérjen, hogy megakadályozza a sajtónak való kiszivárogtatást – jelentette az izraeli média.

Az izraeli 12-es csatorna arról számolt be, hogy Netanjahu a kabinet ülésén azt mondta: “Ezért utasítottam egy olyan törvény előmozdítását, amely szerint mindenki, aki részt vesz a kabinetekben és a biztonsági megbeszéléseken, beleértve a politikai és szakmai ranglétrán ülőket is, poligráfos vizsgálaton fog átesni.” A miniszterelnök azt mondta: “A kiszivárogtatások pestisjárványa van, és nem vagyok hajlandó így folytatni.” Megjegyzései azután hangzottak el, hogy a sajtóban széles körben megjelent egy nemrégiben tartott, a háború utáni Gázai övezetről szóló megbeszélés, amely keserűséggel és vádaskodással végződött.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Hezbollahnak is köszönhető, hogy az Iszlám Állam hadserege nem jutott el Európába

A temetőket is ledózerolja Izrael

Izrael módszeresen rabolja el a palesztin gyerekeket (jelentések, dokumentált esetek)

(The Telegraph nyomán Szent Korona Rádió)