32-nél is több ország csatlakozott: A hét második felében tárgyalnak a népirtásról, amit Izrael elkövet Gázában

Csütörtökön indul a Dél-Afrikai Köztársaság keresete alapján indított tárgyalás a hágai Nemzetközi Bíróságon, az Izrael általi, palesztinok ellen elkövetett népirtás ügyében. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Kik támogatják az eljárást Izraellel szemben?

Az országok listája, amelyek támogatták Dél-Afrika Izrael elleni perét a nemzetközi bíróságokon.

Egyiptom, Algéria, Bahrein, Banglades, Brazília, Comore-szigetek, Dzsibuti, Irán, Irak, Jordánia, Kuvait, Libanon, Líbia, Malajzia, Maldív-szigetek, Marokkó, Mauritánia, Namíbia Nicaragua, Omán, Pakisztán, Palesztina, Katar, Szaúd-Arábia, Szomália, Szudán, Szíria, Tunézia, Törökország, EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK, Venezuela, Jemen.

Fontos megjegyezni, hogy a támogatás kifejezése nem jelenti azt, hogy részt vesznek a beadványban, és ez több okból is megtörténhet: a tunéziai elnök kijelentette, hogy nem lép be a perbe, mert azzal elismerné Izraelt, mint államot.

Dél-Afrika kiáll az igazság mellett

A Dél-Afrikai Köztársaság arra kérte az ENSZ elsődleges bírói szervét, hogy

„sürgősen lépjen fel a palesztin népnek a népirtásról szóló egyezményben foglalt jogainak további súlyos, helyrehozhatatlan és büntetlenül elkövetett megsértése ellen”.

Az ICJ-hez benyújtott 84 oldalas írásbeli kérelmében Dél-Afrika azt írta, hogy „az Izrael által elkövetett, Dél-Afrika által kifogásolt cselekmények és mulasztások népirtás jellegűek, mivel a palesztin nemzeti, faji és etnikai csoport jelentős részének elpusztítását célozzák”.

Izrael alaptalannak minősítette a keresetet, és arra kérte az ICJ-t, hogy utasítsa el. „Izrael elkötelezett a nemzetközi jog mellett, és annak megfelelően cselekszik” – ezzel nehéz egyet érteni. Izrael ragaszkodik hozzá, hogy „önvédelemből cselekszik, hogy a Hamász elpusztításával megvédje az izraelieket”. Az Egyesült Államok „érdemtelennek” minősítette az ügyet.

Október 7-én a propaganda szerint, ami azóta megdőlt, a Hamász katonái 1200 embert öltek meg, és 240 embert ejtettek túszul Izraelben. Azóta a gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint

Izrael több mint 23 000 palesztint ölt meg Gázában, akiknek mintegy 70 százaléka feltételezhetően nő vagy gyerek.

Az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA becslése szerint a gázai háború miatt 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására – a lakosság közel 85 százaléka –, miközben épületek tízezrei semmisültek meg.

A népirtási ügyek bizonyítása közismerten nehéz, és akár évekig is eltarthat, de Dél-Afrika arra kérte a bíróságot, hogy mielőbb hajtson végre ideiglenes intézkedéseket, és „kötelezze Izraelt, hogy hagyjon fel a gyilkosságokkal”.

A csütörtöki meghallgatások előtt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy videóüzenetben kijelentette, hogy Izrael a Hamász, nem pedig a palesztin lakosság ellen harcol, és a nemzetközi joggal teljes összhangban cselekszik. „Izraelnek nem áll szándékában tartósan megszállni Gázát vagy kitelepíteni a polgári lakosságot” – mondta.

Mindkét fél jogi csapatának ugyanannyi idő áll majd rendelkezésére Hágában – körülbelül három óra –, hogy előadják érveiket. Csütörtökön először Dél-Afrika adhatja elő keresetét, amire pénteken válaszolhat Izrael. Az ítéletet egy későbbi időpontra tartogatják, de heteken belül megszülethet.

Az országok nem tudnak fellebbezni a hágai bíróság döntése ellen, de az ICJ-nek nem áll módjában végrehajtani azokat. A Human Rights Watch 2022-es jelentése szerint a Mianmarban maradt rohingyák ellen az ideiglenes intézkedések ellenére is folytatódnak a visszaélések. Hasonlóképpen, annak ellenére, hogy a bíróság 2022 márciusában arra utasította Oroszországot, hogy azonnal függessze fel az ukrajnai invázióját, Moszkva háborúja közel két évvel később is dúl.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Szijjártó Péter: Magyarország elítéli az Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon indított jogi támadást

A harcok folyamatosan átterjednek Ciszjordániára is

Dél-Afrika is eljárást indít a zsidó terrorhadsereghez való csatlakozók ellen

(Telex – Szent Korona Rádió)