Agyrém: mesterséges intelligenciával pótolná a tanárokat az MCC igazgatója

Setényi János a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tanuláskutató Intézetének igazgatója az InfoRádiónak adott interjút, amelyben beszélt a mesterséges intelligenciáról (AI) és arról, hogy azzal kellene megoldani a pedagógushiányt. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Régóta nagy rákfenéje a magyar oktatásnak a pedagógushiány, s ez egyre jobban fokozódik. A mesterséges intelligencia, bár jobbára megbízhatatlan, hibákat hibára halmoz mégis egyre jobban teret hódít. Arra, hogy az oktatás digitalizácója zsákutca, már a liberális svédek is rájöttek. A magyarországi konzervativizmus zászlóshajójaként propagált MCC-nek az elnöke szerint azonban pont a modernitás jelenlétét kellene növelni az oktatásban. Ugyanis szerinte:

Az AI valamennyire a tanárhiányt is orvosolhatja.

Bár ő sem elvakultan támogatná, hiszen kiemelte, hogy „Mindig vegyes modellben gondolkodunk, tehát az ember és a gép együtt dolgozik, és van egy alapelv, ha az betartatik, akkor a mesterséges intelligencia jól elhelyezhető: az ember az úr és a gép a szolga”. De azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a tanárok munkáját, a személyes kontaktot kizárva a számítógép majd képes lesz megtanítani a gyermekeket. Erre rávilágított a covid időszak távoktatása is.

Rábízhatnánk az idősek életét a mesterséges intelligenciára?

A mesterséges intelligencia egyik “ősatyja” annak veszélyeire hívja fel a figyelmet

(Index nyomán Szent Korona Rádió)