A haladó svédek több papírt, tollat, könyvet használnának a digitális eszközök helyett az oktatásban

Kezdenek rájönni, hogy a digitális eszközök használata zsákutca az oktatásban?! Nálunk még mindig kütyüznének az iskolákban, digitális oktatásról beszélnek, miközben vannak már, akik visszafelé jönnének a modernista agyrémből.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kevesebb digitális eszköz, több könyv, papír és toll – ezzel javítana a diákok eredményein a svéd oktatáspolitika, írja az AP hírügynökség. A jobboldali svéd kormány az új tanévtől kezdve visszaszorítaná a digitális eszközök használatát az iskolákban, a hat év alatti óvodások és előkészítő iskolások körében pedig teljesen kivezetné azokat.

Bár a svéd gyerekek oktatási képességeit az európai átlag felett mérik a különböző kutatásokban, 2016 és 2021 között ezek az eredmények visszaszorulni látszottak. Míg a PIRLS kutatásában 2016-ban a negyedik osztályos svéd diákok 555 pontot értek el, addig 2021-ben csak 544-et sikerült. Ehhez képest az éllovas Szingapúr még javított is eredményén 587 ponttal. Igaz, a felmérés kiemeli, hogy az országok eredményeit nem feltétlenül érdemes egymással összehasonlítani.

Oktatási szakértők szerint az eredményeken ronthatott a digitális oktatás mellett a koronavírus-járvány sok más következménye, és befolyásolhatta azt a svédül otthon nem beszélő bevándorlók gyerekeinek egyre növekvő aránya is.

De kiemelték a digitális eszközök kockázatát a svéd Karolinska Intézet kutatói is: szerintük az államilag ellenőrzött tankönyveken és a képzett tanárokon keresztül átadott tudás sokkal megbízhatóbb, mint ha azt a gyerekek bizonytalan online forrásokból szereznék meg. Az UNESCO is arra figyelmeztetett egy nemrég megjelent tanulmányában, hogy a digitális oktatásnak nem szabad felváltania az élő tudásátadást a tanárokon keresztül.

(Telex)