Rábízhatnánk az idősek életét a mesterséges intelligenciára?

A mesterséges intelligencia fejlesztése rohamos ütemben halad, így a robotizáció az élet egyre több területére tör be. Most egy olyan szoftvert hoztak létre, amely az idősek gondozására specializálódott, csakhogy bevetésével például a termosztát és a tűzhely működése is az MI-re lenne bízva. Aggasztó a kérdés, hogy mi történne a szoftver meghibásodása esetén?

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Care Daily cég megalkotta az AI Caregiver elnevezésű szoftvert, amely több száz eszköz és termék működését képes összehangolni, és viselkedésből leszűrt információkkal, valamint biometrikus adatokkal tudja ellátni a gondozót és a hivatásos egészségügyi szolgáltatókat.

Kamerák helyett például radar-, mozgás-, fény- és páratartalom-érzékelők szolgálnak az esések és egyéb incidensek észlelésére a ház különböző helyiségeiben, emellett egy hordható eszköz követi nyomon az életfunkciókat.

A szoftver az összegyűjtött információk alapján például automatikusan szabályozni tudja a termosztátot, kikapcsolja a tűzhelyt, ha használaton kívül van, és a gondozókat is riasztani tudja, ha baleset történik.

A gondozói munka megkönnyítése érdekében a fizikai nyomkövetés a nyelvi modellező technológiával párosul, oly mértékben, amennyire az adott személynek kényelmes.

“Az “MI-gondozók” (AI Caregivers) nem robotok, hanem egy szoftver, és nem a helyettesíti az emberi gondozókat”

– mondta David Moss, a Care Daily vezérigazgatója és társalapítója.

A szoftver a tervek szerint hatékonyabbá teszi a gondozást azáltal, hogy megbízható információt nyújt, és akkor értesíti a gondozót, amikor szükség van rá, azonban felvetődik azon eshetőség, hogy ha például egy demens, beteg idős téves információkkal látja el a szoftvert, amire az rosszul reagál, a következmény akár a gondozott életébe is kerülhet – például ha a hőmérsékletet rosszul állítja be.

Az írók megelégelték, hogy a mesterséges intelligencia engedély nélkül használja fel műveiket

A mesterséges intelligencia receptjéből készítik az új magyar energiaitalt

(Világgazdaság nyomán Szent Korona Rádió)