Így pörög az ukrán sovinizmus – a munkácsi magyar iskola tönkretételének további részletei

A kárpátaljai kormányzó is tiltakozott az ellen, hogy a soviniszta ukrán vezetés megsemmisítse a munkácsi, teljesen magyar II. Rákóczi Ferenc középiskolát, az igazgató és annak helyettesei leváltásával. Az ukránosításhoz továbbá, kivették a tantervből a magyar történelmet, és idegen nyelvvé minősítették át a magyart.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Ismét bírósághoz fordult Schink István, a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola korábbi igazgatója, akit januárban felmentettek, majd a bíróság megállapította, hogy a döntés törvénysértő volt, visszahelyezték a posztjára, de három héttel később, májusban ismét indoklás nélkül menesztették – számoltunk be róla korábban.

A 444.hu szerette volna megszólaltatni az érintettet, ő azt mondta,

jogállamban szívesen nyilatkozna, de a mostani körülmények között nem. 

Ahogyan nálunk, az intézményvezetői pozícióra Ukrajnában is pályázatot kell kiírni békeidőben. A háború miatt bevezetett rendeleti irányításra hivatkozva azonban a munkácsi városvezetés nyáron kinevezte a magyar középiskola élére Marija Paukot, aki korábban óvodavezető volt, és nem beszél magyarul.

A mostani, augusztus 31-i tanévnyitón az intézmény új vezetése nem engedte kitenni a magyar zászlót, és a magyar himnuszt sem volt szabad elénekelni, pedig ez évtizedek óta szokás.

Az egyik diák ezért egy nemzetiszínű gyertyát gyújtott meg egy asztalon.

Azóta két, magyarul nem tudó igazgatóhelyettest kapott az iskola, a magyar nép története tantárgy kikerült az órarendből, az idegen nyelvek közé pedig bekerült a magyar is az angol és a német mellé. Aztán a történelemoktatás ügyében mégis sikerült elérni, hogy a korábbi állapot álljon helyre.

Egy nyilatkozó tanár elmondta, hogy a tantestület megosztott, mert a vegyes házasságban élő pedagógusok számára az új helyzet is elfogadható.

Ugyanakkor Kárpátalja és egész Ukrajna településein sok nemzetiségi iskola működik, és sehol sem történt olyasmi, ami Munkácson, mindenütt el lehetett énekelni a himnuszt, ki lehetett tenni a zászlót. Vagyis ami Munkácson történik, nem az új – idő közben végrehajtásában felfüggesztett – ukrán nyelv-, illetve oktatási törvény jegyében történik, ez a városvezetés és a magyarellenes ukránok saját akciója.

Az még nem tudható, hogy a tantestület és a szülői közösség mit tud tenni a változások ellen, és hogy a kárpátaljai kormányzó tud-e bárhogyan hatni a munkácsi vezetésre.

Nem nyugodnak az ukránok – Munkácson még a magyar sportpályákat is elveszik!

Nem soviniszták?! Ki akarják irtani a magyar oktatást a kárpátaljai iskolában

Zarándoklatokra jár kényszer sorozni az ukrán hadsereg

(Magyar Narancs  – Szent Korona Rádió)