Zarándoklatokra jár kényszer sorozni az ukrán hadsereg

Nem csak a kárpátaljai magyar lakosságot vegzálja az ukrán hadsereg és kényszeríti őket a bevonulásra , de az ukránokat is. A szégyentelen sorozók már a zarándoklatokon résztvevő híveket sem kímélik, főleg akkor nem, ha azok a moszkvai patriarchátushoz tartoznak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Továbbra is gyakoriak az erőszakos sorozások Ukrajnában. Volt olyan eset, hogy valakit az utcán fogtak el a katonák és küldtek a frontra, de az is előfordul, hogy zarándokoknak adták át a behívókat. Közben az államfő bejelentette, hogy tovább fokozzák a katonai mozgósítást. Az ukrán védelmi miniszter pedig egy rendezvényen úgy fogalmazott: mindenki részt fog venni a háborúban.

Az M1-en megrázó felvételeket mutattak be, melyek Kijev Szolomenszkij kerületében készültek a napokban. Egy fiatalember próbál hazajutni munka után, azonban a katonák útját állják, mert be akarják sorozni. A jelenetet több irányból is filmezték a járókelők, így jól látható, hogy pisztollyal is fenyegették a férfit.

Ukrajnában, aki nem akar a fronton harcolni, az vagy bujkál, vagy próbál illegálisan külföldre jutni. Az embercsempészek szolgáltatásai azonban több ezer euróba kerülnek, amit sokan nem tudnak kifizetni.

A sorozók már a zarándokokat sem kímélik, pláne, ha a hívők az ukrán pravoszláv egyház moszkvai patriarchátusához tartozónak vallják magukat. Legutóbb például egy ternopili zarándoklaton osztogattak behívókat az egyenruhások.

A gyakori visszaélések egyre nagyobb felháborodást váltanak ki a lakosságból. Sokan felháborodtak például amiatt, hogy egyes politikusok és üzletemberek, valamint katonakorú gyermekeik nincsenek a fronton. Egyre többen hibáztatják Zelenszkij elnököt is a sokszor embertelen bánásmódért.

„Az ismerősöm kiment este kenyeret venni a boltba. Amint kilépett onnan, odahajtott egy mikrobusz, bedobták, mint a kutyát a sintérek. Elhurcolták, három óra múlva már kiképzésen volt, adtak neki valami ócska ruhát, és elzavarták a frontra. Miért van az, hogy ukránok csinálják ezt az ukránokkal? Még az állatokkal is különb módon bánnak! Miért játszik az elnök ilyen játékot, egyesek fizetnek és szabadok, másoknak meg a háború jut?” – tette fel a kérdést egy lembergi nő.

Az ukrán államfő csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy tovább fokozza a mozgósítást.

„A hadsereg azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy biztosítsam a lehetőségeket a nagyobb mozgósításra. Ennyit mondhatok!” – közölte Volodimir Zelenszkij.

Közben Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter egy veteránoknak tartott rendezvényen kijelentette:

A háborúban mindenkire sor kerülhet.

„A legfontosabb feladat, hogy azok az ukránok, akik egy veteránnal találkoznak, felfogják, hogy ez a harcos már átment azon, amin én is át fogok menni. Holnap én leszek a helyén. Ők nyertek örömet. Én nyugodtan iszom a kávémat, mert ez a férfi vagy nő időt nyert nekem” – fogalmazott a miniszter. Ukrán sajtóinformációk szerint őszre a hadsereg fel akarja tölteni a tartalékos állományt, ehhez mintegy 150 ezer férfi mozgósítására lesz szükség. A vezérkar azonban – hadititokra hivatkozva – nem közöl tájékoztatást a mozgósítás mértékéről.

Egy kárpátaljai levele: hogy néz ki valójában Kárpátalján a sorozás

Támadás a magyar iskolák ellen – ukrán vezetőt kap egy kárpátaljai középiskola

(Kárpáthír – Szent Korona Rádió)