A magyar himnuszt sem lehetett elénekelni a munkácsi magyar középiskola tanévnyitóján

Trikolor és feszület a munkácsi tanévnyitón. Határon túl szakadt testvéreink ellenállnak!

A soviniszta Ukrajna továbbra is vegzálja a magyar kisebbséget. Nem titkolt céljuk a magyar nyelvű oktatás tönkretétele, az iskolák elukránosítása. Most az is kiderült, hogy a Himnusz is tiltólistán van…

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Folytatódik a Baloga-klán és meghosszabbított karjának ámokfutása Munkácson. A legnagyobb kárpátaljai magyar középiskola pénteki tanévnyitóján az intézmény törvénytelenül kinevezett új ukrán vezetése a magyar himnuszt sem engedte elénekelni, és minden magyar nemzeti szimbólumot, a magyar zászlókat is eltávolították az iskola udvaráról.

A tantestület az újabb magyarellenes akcióra erős választ adott. A Google Fordító nyegleségének köszönhetően, mivel az előzetesen bekért fordítás nem tűnt problémásnak, egy gyermek elszavalhatta Reményik Sándor Templom és iskola című versét, amit a tanári kar a vezetéssel szemben felállva némán hallgatott végig. A vers után egy kislány piros-fehér-zöld gyertyát tett le az iskola ukrán igazgatója és igazgató-helyettese elé, ahová már előzőleg kihelyeztek egy feszületet.

A történteket a megjelent szülők áhitattal, az ukrán iskolavezetők ajtócsapkodással fogadták.

“Minél jobban próbálnak elnyomni, annál erősebbek leszünk, annál erősebben fogunk küzdeni iskolánk magyar identitásának megőrzéséért.”

“Nekünk az egyetlen esélyünk az, ha hallatni tudjuk a hangunkat, ha ki merünk állni és az ellenállásunkat fel merjük mutatni. Minél jobbam próbálnak ledarálni, elnyomni bennünket, ez az összetartás, ez az erő, amit most magunkban érzünk, annál erősebb lesz”

– mondta a PestiSrácok.hu-nak az iskola tanára, Popovics Pál. A feszületről és a piros-fehér-zöld gyertyáról készült fotót a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Facebook-oldalára is kitették, a következő megjegyzéssel:

Mert nem hagyjuk a templomot és az iskolát!

Nem orvosolja a magyarok ellen elkövetett jogsértéseket az új ukrán nemzetiségi törvény

(Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)