Nem soviniszták?! Ki akarják irtani a magyar oktatást a kárpátaljai iskolában

A kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Középiskolában nemrégiben történt igazgatóváltás mögötti motivációról eddig is sejtették az ott tanító magyar pedagógusok, hogy a magyar nyelv módszeres, fokozatos eltüntetéséről és az oktatás „elukránosításáról” lehet szó. Az új igazgató, Pauk Marija most mindezt félreérthetetlenül meg is erősítette az intézmény szakszervezeti gyűlésén.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az év elején egy friss rendeletre hivatkozva a II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját, Schink Istvánt indoklás nélkül, egyik napról a másikra menesztették, majd – mint az augusztusban kiderült – helyére az ukrán származású Pauk Mariját nevezték ki.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy sem a magyar közösséghez, sem az iskolához nem kötődő igazgatót nevezett ki a Munkácsi Városi Tanács.

Az Index megkereste az iskola egyik tanárát, Molnár Krisztiánt, aki elmondta, sokkhatásként érte a tanárokat, mikor egyik pillanatról a másikra leváltották az igazgatót – főleg annak fényében, hogy teljesen érthetetlen volt számukra a váltás mögötti motiváció. Az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban Molnár Krisztián akkor azt mondta, nem kizárt, hogy jövőre már ukrán nyelven kell tanítania diákjait.

Mint fogalmazott, az új igazgató kinevezése része lehet a magyar iskola “elukránosításának”.Molnár Krisztián akkor még nem tudhatta, hogy ennél pontosabban nem is találhatta volna fején a szöget.

Ki akarják irtani a magyar oktatást

A II. Rákóczi Ferenc Középiskola Szakszervezeti Iskola csütörtökön közzétett Facebook-bejegyzésében számolt be róla, hogy az új igazgató egyértelműen kijelentette, amit eddig csak sejtettek.

Szakszervezeti gyűlésünkön a kinevezett igazgató és helyettese jelezte, rövid távú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként oktatása, már most szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul oktatása – olvasható a bejegyzésben.

A poszt szerint a tantestületük határozott tiltakozásával és egységes kiállásával sikerült elérni, egyelőre ne induljon ukrán tannyelvű osztály és a tanítás nyelve is magyar maradjon, de az immár tisztán látható, hogy „a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban”.

Felállították a munkácsi Turul helyére az ukrán címert – Várjuk a Kárpátszki Szics elhatárolódását! (Frissítve)

Így sanyargatják és fenyegetik az ukránok a magyarokat (dokumentumfilm)