A munkácsi események miatt a külügy leszögezte: nem támogatjuk Ukrajna EU csatlakozását

Bár semminemű revíziós igényt nem támaszt a magyar külülügy Ukrajna EU csatlakozásával kapcsolatban, csak azt kérik, hogy adják meg a magyar kisebbségnek azt ami alapból is jár nekik; az ukránok ezt sem teljesítik, hanem egyre erőteljesebben nyirbálják a magyarság jogait. Mintademokratikus jogállam, vagy mifene…

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Amint arról mi is írtunk, a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanévnyitó ünnepségén az intézmény vezetése nem engedte lejátszani a magyar himnuszt, de tilos volt ezen felül a magyar zászló és a magyar nemzeti színek használata is, és az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el.

Az iskola augusztus utolsó napján azt közölte, hogy a szakszervezeti gyűlésen a kinevezett igazgató és helyettese is jelezte, hogy rövidtávú céljuk az iskola elukránosítása, ennek szellemében a magyart is csak idegen nyelvként tervezik oktatni, és az előttünk álló tanévben is ukrán első osztályt indítanának, a tantárgyak egy részét ukránul oktatnák. A tantestület tiltakozásának hatására ugyanakkor a vezetők meghátráltak, így most még nem indul új, ukrán tannyelvű osztály és a tanítás nyelve is marad a magyar.

De látjuk, hogy a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban

– olvasható a bejegyzésben.

A történtekkel kapcsolatban az Index kereste meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, aminek álláspontját Paczolay Máté külügyi szóvivő tárta a nyilvánosság elé:

Miközben mi több mint 5000 ukrán menekült gyermeket és diákot fogadunk magyarországi iskolákban, addig van 15 ezer magyar diák Kárpátalján, akik kénytelenek elszenvedni a magyar nemzetiségi oktatás elukránosítását.

A szóvivő úgy folytatta, a KKM álláspontja szerint a magyar nemzeti oktatással szemben jelenleg zajló bánásmód olyan jogsértés, ami teljesen szembemegy a kétoldalú megállapodásokkal, a Velencei Bizottság, valamint a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Chartájának intézkedéseivel.

Mindenki számára legyen világos: Magyarország csak abban az esetben fogja támogatni az EU-csatlakozások megkezdését Ukrajnával, ha az ukránok visszaadják, a kárpátaljai magyarságnak az anyanyelvi oktatáshoz fűződő összes korábbi jogát

– jelezte Paczolay, akinek szavait Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is megosztotta az újabban X néven futó Twitteren. Orbán „felháborító hírként” jellemezte a Munkácson történteket.

Zarándoklatokra jár kényszer sorozni az ukrán hadsereg

Az USA utasítására távolították el a volt ukrán főügyészt

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)